Wednesday, December 3, 2008

Celule Stem

Am platit azi factura de la Cord Blood Center Cluj pentru depozitarea pe 2008 a celulelor stem ale lui Matei. Este extraordinar cat de tare a avansat tehnologia si medicina. Eu stiu doar ca ele sunt celule “aluat” care se pot transforma in orice fel de tesut. Astfel, in cazul unor boli grave, tesuturile afectate pot fi “bombardate” cu celule stem, care vor remedia tesutul afectat. Acesta este modul empiric prin care inteleg eu acest fenomen. Celulele nu sunt transmisibile, in sensul ca doar cel de la care au fost recoltate celulele le poate folosi.

Daca ai banii necesari (cam 1000 Euro la recoltare, dupa care in jur de 30 de euro depozitarea pe an), fiecare parinte poate sa ceara medicului ca in momentul nasterii sa ii recolteze bebelusului aceste celule stem. Tarifele se pot gasi pe site-ul lor. Cei de la Cord Blood Center ne-au dat kitul pe care trebuia sa il avem la noi la nastere. Am pastrat acest kit langa usa, impreuna cu bagajul viitoarei mamici, pentru a fi siguri ca nu il uitam atunci cand plecam in mare graba la maternitate. Dupa nastere, i-am sunat pe cei de la Cord Blood Center, iar ei au venit de urgent, au luat kitul. Pachetul a fost trimis la Bratislava pentru a se verifica integritatea recoltei. Dupa ce au constatat ca celulele au fost recoltate corect, ne-au trimis pe posta certificatul care atesta acest lucru, precum si factura. Factura am platit-o in 3 transe lunare. De-acum mai avem de platit doar depozitarea anuala.

Sper sa nu aiba Matei nevoie de acest serviciu. Este ca o asigurare de viata pe care o platesti, dar pe care speri sa nu o folosesti niciodata. Totodata e destul de greu sa percepi veridicitatea acestui serviciu...este destul de virtual. In sensul ca tu nu vezi celulele acestea niciodata, nu stii unde sunt depozitate, nu stii decat ce iti spun cei de la Cord Blood Center. Noi am luat aceasta decizie pentru ca cel mai rau lucru este sa pierdem acei bani.

No comments: