Wednesday, December 24, 2008

Tati zice IV... Editie speciala de Craciun

Aceasta este o editie speciala a seriei Tati zice... Prin acest articol vreau sa impartasesc tuturor un mare secret: Secretul cuminteniei lui Matei.

Matei este un baietel tare cuminte! Acest lucru il poate dovedi si Mos Craciun, care a fost foarte bogat anul acesta. El a fost darnic si cu mami, si cu tati, dar mai ales cu Matei.

Si acum sa va spun secretul cuminteniei lui Matei: mami si tati il trateaza pe Matei ca pe un copil cuminte. E foarte simplu: daca vrei sa ai un copil cuminte, e suficient sa il privesti ca atare si sa il tratezi ca pe un copil cuminte. Daca vrei sa ai un copil rau, atunci il tratezi ca si cum ar fi rau: te astepti ca el sa faca prostii, ba chiar ii spui anticipat: nu fa aia si nu fa cealalta! Si atunci e normal ca el sa faca fix ce ii interzici tu. De ce? Foarte simplu: subconstientul tau si al copilului nu percep negatia. Spre exemplu, acum NU te gandi la bradutul cel verde impodobit cu zeci de globuri colorate! Ups! Sunt convins ca te-ai gandit fix la bradutul cel verde impodobit cu zeci de globuri colorate.

Exact asa face si copilul: tu spui Nu lovi! El va lovi. Nu scuipa! El va scuipa. Nu musca! El va musca. Nu fugi de langa mine! El va fugi de langa tine. Si lista poate sa fie infinita... Acestia sunt parinti care se concentreaza pe lucrurile negative pe care le pot face copiii lor.

Aud parinti spunand: parca vad ca mergem in locul X si copilul meu va face Y prostii. Asa se va si intampla. Se va intampla exact ceea ce se asteapta ei.

Eu ma astept ca de fiecare data Matei sa fie cuminte si sa se comporte frumos (efectul pygmalion). Tocmai de aceea zic: Matei este un copil cuminte, si intelegator. Eu sunt convins ca el este cuminte si il tratez ca atare. Ma concentrez pe lucrurile bune pe care el le face. Prefer sa ignor atunci cand face ceva rau. Ii explic faptul ca nu are voie, dar nu fac o mare scofala din acest lucru. In schimb il laud, il pup si il aplaud de fiecare data atunci cand face ceva bine. Ii multumesc atunci cand face un gest frumos.

Si inca ceva: atunci cand copilul face ceva ce stie ca nu are voie, o face doar pentru ca are nevoie de dragostea si atentia parintilor. Este un semnal de alarma: Si eu exist, nu doar telefonul tau mobil!

Aschia nu sare departe de trunchi. Fiecare copil se comporta asa dupa cum l-au invatat parintii sa se comporte.

Acesta este cadoul meu pentru toti parintii: e secretul unui copil cuminte. Ba mai mult: e secretul meu pentru toti: cei din jur se vor comporta asa dupa cum te astepti tu ca ei sa se comporte. Acest secret poate fi folosit cu succes in relatia cu partenerul, seful, subalternul fiecaruia dintre noi.

No comments: