Friday, February 6, 2009

Parintii sunt cicalitori

Am fost saptamana trecuta in Polus Center. Mallurile sunt un loc in care parintii cu copii mici se pot duce pe perioada iernii pentru ca exista locuri de joaca special amenajate si pentru ca micutii au mult spatiu pe unde sa alerge. Iesirea la mall a devenit ca un ritual de dupamasa, asteptand timpurile in care ziua va fi mai lunga, vremea mai calda si vom putea merge in parculet.

Eram la unul dintre magazine, care are o masuta si doua scaunele unde copilasii pot sta si desena sau colora. Cum toti copiii au un radar pentru astfel de locuri, bineinteles ca si Matei l-a gasit. A inceput sa mute scaunele pe-acolo (lucru care ii place sa il faca si acasa). La un moment dat a venit o mamica alaturi de fetita ei care avea un nume foarte la moda: Alexia. Am aflat ca fetita are un an si noua luni, deci aproape cu cinci luni mai mare decat Matei. “Alexia aia nu! Alexia astea (creioanele) nu sunt jucarii pentru varsta voastra! Alexia, lasa-i scaunul la baietel! Alexia in sus, Alexia in jos!” Mi-am zis: parintii sunt cicalitori. Contrar sfaturilor poeziei “Copiii invata ceea ce traiesc”.

Cei din jurul meu ar spune ca si eu sunt cicalitor. Asta am aflat-o atat de la nevasta-mea cat si de la diferiti subalterni pe care i-am avut. Familia si prietenii adevarati mi-au spus-o. Stiu ca uneori fac niste fixatii din care cu greu ma scoti. Dar imi place sa cred ca nu sunt asa de cicalitor cand vine vorba de Matei precum e mama Alexiei. Daca il vad pe Matei ca face ceva care nu e potrivit pentru varsta sau indemanarea lui, il las sa testeze, sa incerce, si intervin doar in momentul in care consider ca se pune singur in pericol. Nu stiu daca este efectul direct al adoptarii acestui stil, dar daca uitam sa punem la loc capacul de la o priza, Matei ia capacul, vine dupa noi si incepe sa ne certe. Si tzoc! primeste un pupic de la noi. Dupa care pun capacul la loc, mandru fiind de Matei.

Am mai scris si in articole precedente ca parintii incep sa ii toace la cap pe copii inca inainte de producerea evenimentului: Sa nu musti alti copii! Sa nu bati alti copii! Sa nu le iei jucariile altor copii! Sa nu… Sa nu… Iar efectul obtinut este cel advers.

Am sa inchei articolul aici, ca sa nu devin cicalitor.

No comments: