Monday, March 9, 2009

Dictionarul lui Matei

M-am gandit sa deschid dictionarul lui Matei. Fiecare parinte il intelege cel mai bine pe copilul lui pentru ca se obisnuieste cu modul in care acesta pronunta diferitele cuvinte. De la mici franturi, vocale, silabe, sau chiar cuvinte intregi. Asa ca daca o sa il auziti pe Matei vorbind la televizor sau la radio, iata mai jos dictionarul care va va ajuta sa intelegeti ce spune:

mama=mama
tatiii=tati
ba= apa, suzeta, baie
brrr= masina
dii=calut, tractor
i=aici
a=acolo
mnia, mnia=mancare
lalia=Lia
bebe=bebe
lala=muzica
ma, ma=mac mac (rata)
ba, ba, ba=ham, ham, ham (catelul)
haide=haide

Completare (18.04.09)
abeee=sunetul a ceva ce este aruncat sau cade pe jos (in special pietricelele pe care le arunca Matei)
mememe=Mai Matei

Completare(29.04.09)
tete=motocicleta
nene=nenea
nde=unde (sau casuta de la jocul Unde e Matei, atunci cand el se ascunde in casuta)

Tu ai un astfel de dictionar al copilasului tau? Daca da, impartaseste-l cu noi ca si comentariu!

7 comments:

Dili said...

Aaa sunteti mari nene daca aveti nevoie de translator, felicitari! Si daca tot te-ai obisnuit sa ma bag aici mereu si daca tot vorbim de vocabular, intra aici htp://dilimache.blogspot.com/2009/03/la-4-ani.html sa vezi in primul audio cum vorbea fii-mea la doi ani, ca nu mai aveti mult :-))

Anonymous said...

Draga"tatic de Matei",uite ce dictionar de cuvinte avea fiuletul meu la 1 an si 7 luni:lici-lici=baie,pimpi=sosete,titio=scaun,ghit=gris,tu-tu=tren,ciuciu=zahar,tiac=ceas.Acum ,fiuletul meu are 19 ani,pe-atunci n-aveam calculator dar am un caiet in care mi-am facut un jurnal pentru copilul meu,acum, cand le citeste,ma felicita pentru el.Asa o sa faca si Matei peste ani!

Unknown said...

Elena, mai impartaseste-ne din jurnalul tau!

Anonymous said...

de-ale Irinei: uatu=lapte, baba=barba, vuf=sus, uof=jos, nu mi le mai amintesc pe toate, dar avem si noi caietul-jurnal, pe care i-l vom darui candva :)

Unknown said...

Citind dictionarul tau si al Elenei, ma gandeam ca poate ar fi o idee faina ca fiecare parinte sa tina un astfel de dictionar online. Asa am afla ca la cuvinte simple li se poate spune in sute de feluri. Dupa urechea si priceperea micutilor.

Dili said...

Aaa, ma bucur ca ti-ai amintit sa completezi dictionarul periodic, felicitari! Daca la fetita nu am fost prea consecventa cu notatul, acum in cazul baietelului incep chiar de la 10 luni:
bbbrrrr=masina - asta e preferata lui
ba=Raluca (sora-sa)
cchh= catelul
mmm=vaca
mama=mama
tata, atata=tata
ma=mare - asta zice cand stranuta
dadada=da-mi
A, si face ca si tropaitul calului, dar cand cheama un caine. Sora lui facea si ea asa mai devreme decat el. Ciudat.

Unknown said...

Super! Deja am facut rost de 3 dictionare de copilasi de la mamele pe care le-a interesat sa isi aduca aminte peste ani frumusetea acestei perioade. Multumesc.