Monday, March 2, 2009

Subiectivitate de parinte

Ne uitam cu Catrinel la Matei si ne tot miram cat e de dragut si de frumusel. Ne intalnim cu cunoscuti care ne alimenteaza credinta noastra despre cat este de frumos Matei. Vai ce dragut e! Frumos in sus, frumos in jos. Politete? Nu putem sti, pentru ca suntem intru totul de acord cu spusele lor. Ei ne confirma perceptia ca Matei e cel mai frumos copil.

Oare toti parintii isi vad copiii ca pe niste frumusei fara de pereche? E subiectiv sa spui ca ai un baietel frumos? Ca eu ii admir lui Matei ochisorii si sprancenele care parca sunt pensate. De genele arcuite nu mai vorbesc! Nasucul un pic in vant iar gurita: iti vine sa o mananci.

Imi vine in minte un episod din Seinfeld in care un cuplu aveau un copil care li se parea foarte frumos, in timp ce toti ceilalti erau de parere ca lucrurile stau fix invers. De-aici s-a nascut umorul intregii situatii.

Am citit ceva studii facute in America, in care se sublinia faptul ca parintii isi vad copiii obezi ca avand o greutate normala, foarte aproape de medie. Aceasta perceptie nu tine cont de educatia, sexul sau statutul social al parintilor. Ma intreb daca parintii ajung sa ii vada deosebit de frumosi, inteligenti, dezvoltati pe copiii lor si dintr-un sentiment de auto-flatare pentru ca odraslele seamana cu ei. Adica daca juniorul e frumos, e clar ca e asa pentru ca parintii sunt frumosi. Sau daca juniorul este destept este pentru ca "aschia nu sare departe de trunchi", deci din parinti destepti e normal sa iasa copii destepti.

Subiectiv sau nu, pentru mine Matei este cel mai frumos si cel mai destept. Si imi vine sa il mananc de cat e de dragut!

10 comments:

Dili said...

Eu sunt sigura ca le vom vedea foarte clar si lipsurile daca ele vor exista, fiindca parintele isi cunoaste cel mai bine copilasul si intuitia nu va da gres. Dar raman cei mai frumosi din lume fiindca ii cunoastem si pe dinauntru si le percepem prpobabil fizicul ca pe un tot, impreuna cu ce e inauntrul trupusorului lor. Iar daca cineva cuteaza sa spuna ca nu e asa, e fiindca ei nu ii cunosc ca noi. Si noi avem dreptate!

Anonymous said...

Pentru orice parinte, indiferent de culoare, sex, religie, cultura, nivel intelectual... etc al sau copil este cel mai frumos si mai destept din lume. Diferentele intre copii le vor face altii, si chiar copiii insisi de-a lungul timpului prin actiunile si performantele lor...

Unknown said...

Cica si cioara spune despre puii ei ca sunt frumosi :)

Unknown said...

Imi povesea o profesoara ca vin parinti la scoala si zic despre copiii lor ca sunt supradotati sau foarte destepti si intreaba daca nu exista vreun test care sa dovedeasca faptul ca micutii sunt genii.

Dili said...

Stiam eu de ce nu mi-a placut sa predau :-)

Unknown said...

Ahhh... Nu cred ca de aia. Nu cred ca niste parinti care isi vad odraslele la superlativ ar fi motiv sa nu iti placa sa predai. Mai degraba lipsa de respect fata de dascali.

Anonymous said...

Adevarul e ca-i frumusel foc,pustiulica! Asta-i de la Catrinel in primul rand,tu, Caline, esti responsabil cu altceva (nu ca n-ai avea si tu farmecul tau).

Unknown said...

Adevarul e ca e cuminte ca maica-sa. Nu cred eu prea tare in zodii, dar amandoi sunt fecioara.

Miutza said...

Faptul ca-l vedeti frumos nu va face decat sa-i sporeasca increderea in sine, mai tarziu va intelege ca e f destept pt ca asa ziceti voi, si f politicos, si f harnic etc. sunt lucruri adevarate pe care chiar daca le mai inflorim sau le exageram un pic, e de inteles, sunt ai nostri si e normal sa-i vedem rupti din soare :) si daca nu e dus la extrem, acest lucru le va prinde bine.

Unknown said...

@Miutza: Cred ca noi romanii am suferit mult timp de faptul ca nu ii laudam, chiar daca erau ai nostri si erau rupti din soare. Cred ca preferam sa multe ori sa nu zicem nimic decat sa ii incurajam. Eu stiu ca baietelul meu are nevoie de increderea mea, asa ca i-o acord pe deplin.