Thursday, April 16, 2009

Mai multe detalii despre celulele stem

Astazi pe http://www.hotnews.ro/ a aparut un articol despre celulele stem. Aceste celule pot fi recoltate la nasterea bebelusului.

Iata ce zice Wikipedia despre celulele stem:

Definitie
Celula stem (denumită şi celulă suşă) este definită ca o celulă care, prin diviziune, produce două celule ce au capacitatea de a rămâne în stadiul de celulă stem (păstrând astfel caracterul nediferenţiat) sau de a se diferenţia în urma unor diviziuni succesive. În acest fel, celula stem se poate divide fie simetric (caz în care rezultă fie două noi celule stem, fie două celule diferenţiate) (Imagine,stadiul 1), fie asimetric (rezultând o celulă stem şi o celulă diferenţiată) (Imagine,stadiul 2). Capacitatea celulei stem de a da naştere unei celule identice se numeşte auto-înnoire (self-renewal), iar cea de a da naştere unor alte tipuri de celule se numeşte diferenţiere.

Clasificare
Pot fi clasificate in functie de plasticitatea sau cat de versatile pot fi in dezvoltarea lor,care mai tarziu se vor dezvolta in celule stem totipotente,pluripotente si unipotente . Celulele totipotente sunt cele mai versatile. Cand cei 23 cromozoni fertilizeaza oul da nastere zigotului care este considerat celula totipotenta,avand potentialul de a genera toate celulele si tesuturile care vor da nastere la embrion. Celulele pluripotente sunt asemanatoare cu cele totipotente in sensul in care pot da nastere la toate categoriile de tesuturi dar spre deosebire de acestea nu pot dezvolta un intreg organism, fiind responsabile doar de crearea organelor.In a patra zi, o parte din celule se diferentiaza si alcatuiesc ceea ce mai tarziu va deveni placenta si stratul exterior.
Celulele stem se mai pot împărţi în două mari categorii: embrionare şi adulte. Celulele stem embrionare (ESC) pot da naştere oricărui alt tip de celulă/ţesut (pluripotenţialitate), şi pot fi obţinute din ţesut embrionar. Utilizarea lor este însă limitată din considerente etice. Expresia unor factori (transcription factors) ca Oct-4, Nanog şi Sox-2 este caracteristică acestor celule (1).
În contrast, celulele stem din ţesuturile adulte au o capacitate de diferenţiere mai limitată (mono-, bi- sau multipotenţialitate), şi anume pot da naştere doar unor celule caracteristice ţesutului din care provin. Este remarcabil că, într-un mediu de creştere optim, celulele stem din maduva osoasă şi cele din sângele cordonului ombilical au o capacitate de diferenţiere mult mai mare decât cele provenind din alte ţesuturi. Studii recente sugerează că celulele stem ar putea fi responsabile pentru rezistenţa la terapiile convenţionale a unor tipuri de cancer (mamar, leucemii) (2). În urma unor modificări, celulele stem ar putea fi folosite pentru regenerare tisulară (miocard, ţesut hepatic, epidermă, etc.), condiţia preliminară fiind înţelegerea factorilor extrinseci ce controlează celulele stem, deoarece, în lipsa acestora, pluripotenţa lor poate rezulta în formarea unor tumori.

No comments: