Thursday, April 30, 2009

Vizita la dentist

Azi a fost prima vizita a lui Matei la dentist! La un an si aproape 8 luni, a fost verificat de dentista mea (in care am foarte mare incredere). Vizita a fost oarecum inopinata, pentru ca de fapt eu aveam programare, dar i-am luat pe Matei si pe Catrinel cu mine. Doamna Doctor a fost foarte amabila si s-a oferit sa arunce o privire si dintilor Mateiasului.

Astfel a ajuns Matei la dentist. Doamna doctor, cu foarte mult tact, a inceput totul ca pe o joaca in care l-a invatat pe Matei sa aprinda si sa inchida becul de la scaunul pacientului, dupa care si-a luminat burtica si tot asa pana a ajuns la gurita. Aproape zambind, s-a lasat verificat, fapt care ne-a facut foarte fericiti pe mine si pe mamica lui. Ceea ce ne-a incantat si mai mult, a fost faptul ca am aflat ca Matei are dinti frumosi si ca trebuie sa fim foarte atenti in ceea ce priveste igiena dentara.

Sfatul medicului: cu o periuta micuta, speciala de copii, sa se faca periajul cel putin in fiecare seara. Pasta de dinti folosita sa fie pentru copii, cu putin flor si sa se puna cate un varf pe periuta. Sunt preferate periaje scurte, dar dese pe parcursul zilei. Periajul poate fi realizat ca un joc, incepand de exemplu cu manuta, burtica si sfarsind cu dintii. Nu este si cazul lui Matei, caruia ii place sa il spalam pe dinti pentru ca percepe totul ca pe un joc in care el prinde periuta intre dinti, noi ii spunem: "Mai Matei!", iar el se distreaza.

A fost o intamplare binevenita pentru ca ne-a adus aminte cat de importanta este igiena dintilor. Cu cat ea este inceputa mai devreme, cu atat mai bine, pentru ca micutul se obisnuieste cu spalatul pe dinti. Si dintii de lapte trebuie tratati cu aceeasi atentie ca si cei permanenti.

4 comments:

adriana said...

e un sfat pertinent...felicitari si d-nei doctor...

Dili said...

Bravo Matei! Hihi, acelasi joc cu prinsul periutei il mai face fii-mea chiar si acum la 4 ani jumate...
A propos de fluor, dupa ce de la 9 luni a folosit numai pasta de dinti pt copii fara fluor, acum cica are lipsa de fluor, iar renumitul Zymafluor ni se interzisese sa-i dam la vremea respectiva datorita efectelor nocive pe care le poate avea... De aceea cred ca dentistul copilului trebuie sa fie la modul fff serios extrem de experimentat fiindca nu in toate cazurile copiii au dinti usor de ingrijit.
Succes in anii urmatori :)!

Unknown said...

Stiu ca sunt mai multe curente (2) legate de ideea de a-i da sau nu copilului fluor. Deocamdata noi urmam sfatul medicului: spalat doar cu un pic de pasta. Stiu ca mai demult se recomanda parintilor sa le dea copiilor fluor.

Cognia said...

Eu am gasit pentru fiica mea un cabinet stomalogic in cluj unde au medic specialist in stomatologie pediatrica. Am fost tare multumita de sfaturile pe care mi le-a dat si de modul in care s-a comportat d-na doctor. Au si un site www.dentsmile.ro pentru mamicile sau taticii interesati. Eu sunt incantata de serviciile lor. Numai bine!