Wednesday, May 20, 2009

Mami, vreau pe olita!

Am inceput cu Matei antrenamentul sa se ceara pe olita. El este un baietel foarte cuminte in ceea ce priveste olita (si multe alte aspecte). De la 8 luni, inca de cand putea sa stea foarte bine in fundic, noi l-am asezat pe olita. Probabil ca aceasta pozitie este una fireasca ce invita la relaxare, pentru ca sistemul a inceput sa functioneze din primele zile (asa m-am exprimat ca si cum am fi pus la punct o linie de productie de piese de schimb pentru masini de mare tonaj). Mateiasul nu facea de fiecare data cand noi il asezam, dar cel putin a inceput sa asocieze olita cu activitatea pentru care ea este destinata (si sa nu si-o puna in cap sau sa se suie pe ea, asa cum fac alti copii care sunt pusi pe olita cand sunt suficient de mari incat sa se poata juca cum vor). Intre timp, ne-am prins si noi care sunt momentele zilei care ii sunt baietelului prielnice pentru a nu lasa olita goala (in general dupa masa, lucru valabil pentru toti copilasii, in general).

Cam de o saptamana, de cand au venit caldurile mai mari, am inceput antrenamentul prin care sa il invatam pe Matei sa se ceara atunci cand are nevoie. Astfel, in timpul zilei, am renuntat la scutece si l-am trecut la chilotei (si trebuie sa recunosc ca e foarte dragut in chilotei). Cu picioarele lui de tantarel, dar cu laboante mari, fuge prin casa in chiloti. Ideea este ca el sa fie deranjat de disconfortul dat de chiloteii plini de roua si treptat sa isi dea seama ca daca ne zice ca vrea la olita, ajunge sa evite aceasta senzatie de disconfort. Catrinel are mare rabdare cu el si nu cade in capcana de a-i pune scutec, aceasta fiind o activitate care ii confera comoditate parintelui, dar nu rezolva problema ci doar o amana.

Noi am considerat acum ca fiind un moment oportun pentru pregatirea lui Matei deoarece a venit vremea calda, care ne permite sa facem acest lucru fara stresul ca baietelul se va alege cu o raceala. Un alt argument este bebe doi care urmeaza sa vina. Ne dorim ca pe cand el se va naste, Matei sa fie un baietel „mare”: fara suzeta, fara biberon pentru lapte, fara scutecel in timpul zilei. Altfel, ii va fi greu sa ii explicam de ce unul are voie, iar celalalt nu. Pana acum am reusit sa scapam doar de suzeta.

Ma intreb cum eram eu cand eram de vremea olitei. Cum am ajuns eu sa ma cer? Probabil ca indiferent de ceea ce fac parintii, toti copiii ajung la un moment dat sa constitentizeze acest fenomen si sa il controleze. Cred ca olita mea era rosie.

7 comments:

Dili said...

Haha, a ta era rosie si eu stiu de una alba si una verde...
Felicitari pentru Catrinel si pt baietelul care creste mare! Noi suntem cam nelamuriti de cum o sa-l invatam sa faca pisu la olita, cu treaba nr 2 se rezolva ca in cazul fetitei :P Tineti-i tot asa si prin august eu zic ca Mateila va fi 100% Barbat!

Unknown said...

Matei va fi 100% barbat dupa ce il invat sa faca pipi din picioare :). Deocamdata nu vrea.

Dili said...

Zic si eu, deseneaza un cerc in centrul olitei si poate ii dai un premiu daca-l nimereste :P

Manu said...

Ai putea sa vii sa-l inveti pe Luca sa faca din picioare, fiind mare doritor... ieri am fost de coma in Pta. Muzeului, tinand cont ca sint recunoscuta ca fiind posesoarea a 2 maini stangi...
Oricum sint tare fericita ca Luca a invatat repede cum sta treaba cu olita, desi l-am pus pe ea doar dupa ce a facut 2 ani...

Unknown said...

@Dilimache: cred ca e o idee buna cu nimeritul la tinta. Doar ca el nu prea vrea sa ii dea drumul cat sta in picioare.

Unknown said...

@Manu: chiar am remarcat saptamana asta ce cuminte a fost Luca la olita.

Anonymous said...

Cu obisnuitul la olitza e momentiul oportun. Asa am inceput si noi, sa 'ochim' momentele prielnice ale 'celui mare', si incet-incet a inceput sa zica singur cand ii vine. Dar au trecut cateva luni pana s-a finalizat procesul. La inceput ori zicea dupa ce a facut deja in chilotei, ori zicea 'caca' chiar in momentul in care ii dadea drumul. Dar....cu ceva rabdare, pe la 2.3 ani am scapat definitiv de pampers. Cu pipi am facut la fel ca voi, e cea mai eficianta metoda cred. Il lasam ziua in chiloti si normal ca simtea umezeala. Apoi, dupa ca a inceput sa ceara pipi inainte de a face efectiv, am inceput sa il lasam si noaptea fara pampers.
A, la inceput l-am lasat fara pampers in somn, in timpul somnului de pranz. Apoi si noaptea. am avut grija sa faca pipi inainte de culcare. oricum, au fost cateva saptamani in care mai facea si in pat noaptea, apoi....mai si creste...s-a terminat si cu facutul in pat. La 3 ani facea 'din picioare', iar pe la 3 ani jumate se duce singur si isi inchide si usa dupa el. :-)), trage apa..etc..
Asa ca, rabdare si perseverentza.