Tuesday, May 26, 2009

Cum sa alegi fructele in piata?

Azi m-a rugat Catrinel sa ii cumpar capsuni. Au aparut cei de Satu Mare, la 6 lei kilogramul. Piata este aproape de noi, asa ca am plecat de indata.

Invartindu-ma printre tarabe, nu reuseam sa imi dau seama care sunt mai buni, care sa ii cumpar. Toti pareau la fel de buni si la fel de stricati, si pentru ca e o piata mica, pretul este acelasi peste tot. Asa ca aveam nevoie de inca un criteriu care sa ma ajute sa ma decid de la cine sa cumpar. Asa dupa cum se spune in vanzari, atunci cand cumperi o marfa, de fapt cumperi vanzatorul. Acest lucru a fost pe deplin valabil si in cazul meu. In sensul ca la una din tarabe (aproape toate vindeau capsuni) era o femeie nu tocmai tanara, iar alturi de ea statea pe un scaun un baiat la vreo 8 ani. Undeva in ungherele mintii mele a aparut ideea ca daca voi cumpara de la ea, baiatul acela va avea ceva de castigat. Poate din banii aceia el va beneficia de un caiet de biologie, un creion nou sau o radiera colorata. Asa ca am decis sa iau de la aceasta femeie.

Pe de alta parte, poate ca nu a fost cea mai buna idee sa iau din acest loc. Asa dupa cum prefer sa nu dau bani cersetorilor pentru ca astfel incurajez cersitul (market in everything), la fel de bine poate acel baiat ar fi trebuit sa se joace undeva in parc cu o minge, sau sa stea la birou sa isi faca temele. Daca aceasta femeie a realizat ca prezenta baiatului la taraba ei ii confera un "avantaj concurential", asa cum s-a intamplat si in cazul meu?

Nu voi sti niciodata daca am procedat bine sau nu. Pe moment parea decizia cea mai evidenta. Poate ma duc si maine sa cumpar niste capsuni, sa vad daca voi fi tentat sa iau din acelasi loc. Sper ca baiatul acela sa nu mai fie acolo. Sunt locuri mult mai potrivite pentru un baiat de 8-9 ani.

4 comments:

Dili said...

Eu una nu cred ca femeia il tinea acolo pe baiat pentru a profita de el, ci pur si simplu pentru ca poate nu cunostea imprejurimile sau nu avea incredere sa-l lase singur intr-un parc in timp ce ea vindea. Nu stim insa ce era in mintea ei.. :-(

Anonymous said...

Si eu cumpar in general flori de la batrani pentru ca imi e foarte mila de ei, ma gandesca ca poate asa au bani si ei de o paine sau de medicamente...

Unknown said...

@Dilimache: asa e, nu putem sti care este de fapt situatia lor si de ce era acel baiat acolo. Oricum, poate ca acel copil este mai cumpatat, intelege mai bine importanta banilor si cat de greu se fac ei. Poate pe termen lung va fi bine, el fiind inscris la ceea ce zic americanii: street school.

Unknown said...

@Iris: acest gen de gandire a fost si in spatele deciziei mele. Doar ca astfel incurajam aparitia pe strada a acestor gen de oameni, in loc sa existe institutii, ONG-uri care sa se ocupe cu acest gen de probleme.

Oricum, te felicit ca ii ajuti pe acesti oameni.