Wednesday, June 3, 2009

Ce mai inventeaza copilul?

De ceva vreme, Matei a renuntat sa mai fie bursucelul pufaitor. Grija pe care o aveam gandindu-ne ca ne va fi greu sa il dezobisnuim pe Matei sa doarma diminetile cu noi in pat, a disparut imediat.

Dar pentru ca una o inlocuieste pe cealalta, Mateila a inceput sa faca ceva ce noi l-am dezobisnuit sa faca inca de cand era un bebe de trei luni: sa se trezeasca in toiul noptii si sa ceara de mancare. Intr-adevar incredibil, la un an si aproape noua luni, Matei s-a decis sa se trezeasca noaptea si sa ceara lapte. Ca un bebe veritabil, cu exceptia faptului ca in loc sa scoata un "uaaa, uaaa!", el stie sa o strige pe mama. Si o striga alternativ: "mama, mami, mama, mami!" Micutului santajist nu ii este de fapt foame. Acest lucru a fost dovedit de Catrinel, care reuseste sa ii inchida gura cu un 30-50 ml de lapte. Adica fix cat pe-o masea de-a lui Matei (canini inca nu are).

Noi ne-am hotarat sa il dezobisnuim de aceasta noua gaselnita actionand in doua directii:
  1. sa ii reducem treptat cantitatea (si asa putina) de lapte pe care i-o dam
  2. sa nu reactionam imediat ce Matei incepe sa strige in toiul noptii. Asa cum la banca se cere un avans din partea clientului pentru acordarea creditului. Adica sa il lasam si pe el sa investeasca ceva efort in acest demers. Ca daca se obisnuieste ca poate obtine lapte de la primul scancet, fara sa investeasca nici un efort, meciul nostru impotriva acestui obicei e pierdut inca de la vestiare. Ba mai mult, in fiecare noapte il vom lasa sa ne strige tot mai mult, pana cand va ajunge singur la concluzia ca nu merita sa tipe 5 minute pentru 10 ml de lapte.

Asta este planul, vom vedea cum ajungem la rezultatul dorit. Poate ca si acesta este un obicei trecator. Oricum e probabil ca lucrurile sa se schimbe destul de mult, avand in vedere venirea pe lume a fratiorului lui Matei, moment in care eu ma voi muta cu somnul pe canapeaua din camera lui Matei, astfel facandu-i loc celui mai proaspat Grigorovici din lume.

Tine aproape si te tin la curent.

3 comments:

Dili said...

hehe ce-i merge mintea bursucelului, interesant ca si fata mea incepuse cu pretextul ca vrea sa faca 1 sau 2 de cate ori o duceam la cresa, la 1 an si 10 luni era specialista in amanat plecarea mea la serviciu... seful sa-mi traiasca!

Anonymous said...

Vedeti cum faceti cu laptele, caci un copil de varsta lui trebuie sa bea cel putin 300 ml de lapte/zi. Dati laptele in timpul zilei, sau dimineata (cel mai bine), dar nu i-l scoateti de tot. Si la 3-4 ani, (12-16 Kg) un copil trebuie sa bea chiar si 500 ml de lapte pe zi. Oricum, 'stati linistiti', chiar daca renunta la lapte, o sa vine cu altceva, din ce in ce mai complex pe masura ce creste, ca sa se 'fofileze' si sa nu se culce imediat sau sa va doresca langa el in toiul noptii.. Expemple: << visez urat, e ceva prin camera, mi-am adus aminte de ..., vreau un biscuit (sau altceva), vreau ursuletul, e patul tare, sunt dezvelit...etc...etc...

Unknown said...

@Anonymous: asa ma distreaza exemplele cu ce reusesc sa inventeze micutii ca sa facem cum vor ei. Matei s-a prins ca daca se cere pe olita, noi instant ii satisfacem dorinta, asta insemnand sa amane somnul sau orice activitate pe care nu are chef sa o desfasoare.