Thursday, June 25, 2009

Pregatirea lui Matei pentru venirea lui bebe

Ne intrebam cu Catrinel ce este in mintiuca lui Matei in ceea ce priveste venirea lui bebe David pe lume. Toata lumea din jur ne zice ca ne va fi greu si ca Matei va fi gelos pe atentia pe care mama lui i-o va acorda lui David. Asa ca am inceput sa credem si noi acest lucru si sa ne facem griji in legatura cu reactia lui la aparitia fratiorului.

De multe ori copiii ajung sa simta ceea ce simt de fapt parintii lor. Frica parintilor se adevereste prin faptul ca ea se transmite copiilor care incep sa aiba exact emotiile de care parintilor le este teama.

Sigur este si ceva sambure de adevar in faptul ca toata lumea zice ca fratele / sora mai mare este gelos(a) pe ultimul sosit in familie. Eu si acum am pe fata cicatricea de la muscatura pe care mi-a aplicat-o sora-mea atunci cand eram doar un ciuaua. Si exemplele cred ca pot sa continue.

Cert este ca Matei simte ceva. Simte ca urmeaza o schimbare, nu stie exact ce, dar lucrurile nu vor mai fi la fel. Copiii au un radar special prin care ii simt pe parinti si adopta prin simpatie trairile lor. Ei simt cand este tensiune in cuplu, ei simt ca lucrurile stau bine si sentimentul de fericire si de tihna (asa cum e acum la noi si sper sa nu se schimbe niciodata) sunt stapane in casa.

Ce am facut noi pentru a-l pregati pe Matei pentru venirea micutului?
  • i-am cumparat un bebe de jucarie, pe care il plimba cu caruciorul prin casa. Acesta va "disparea" odata cu aparitia lui Davidut
  • mama ii "citeste" din cartea despre sarcina, nastere si primele luni, bogata in poze cu mamica gravida, cu bebe la baie, la masa sau in alte ipostaze. Planuim sa il implicam foarte mult pe Matei in a avea grija de bebe. Sa fie ceva de genul ca noi trei il ajutam pe bebe sa creasca.
  • l-am invatat pe Matei sa ii dea un pupic lui bebe, prin a pupa burtica purtatoare de bebe
  • atunci cand vedem parinti cu copii mici si foarte mici, ii atragem atentia lui Matei: "uite-l pe bebe!"
  • eu incep sa petrec tot mai mult timp cu Matei. Acelasi lucru il fac si bunicile, pentru a-l face pe baietel sa fie tot mai confortabil alaturi de alte persoane decat mamica lui (in ultima vreme a fost foarte mamos). E important ca el sa se simta in continuare in centrul atentiei, iubit si dorit ca prezenta de cei din jur. Foarte mult din aceasta responsabilitate cade in sarcina mea de tatic.

Sigur baieteii vor ajunge sa se iubeasca si sa se joace frumos impreuna. Totul este ca parintii sa creada in acest lucru si sa lase si natura sa isi implineasca firescul.

Daca ai si alte idei prin care putem sa il pregatim pe Matei pentru venirea lui bebe, te rog sa le impartasesti cu noi!

7 comments:

Dili said...

Fiindca tocmai trecem prin asta, acceptam orice intrebari. Ce a mers la noi si am auzit din alte parti: la iesirea din spital a lui bebe cu mami, Matei sa primeasca un cadout din partea lui bebe; la noi l-am motivat prin faptul ca ingerasul care l-a pus pe bebe in burtica a facut un cadou special si celuilalt copil pentru ca va fi un frate/ sora mai mare - model. Acum ramane de vazut cum reactioneaza Matei la varsta lui, fiindca la noi diferenta era de 3 ani jumate...
Dar bebe de jucarie de ce sa dispara cand vine David? Chiar daca-i baiat, Matei ar putea sa vrea si el sa aiba grija de propriul bebe asa cum mami are grija de fratiorul lui. Plus ca trebuie implicat in orice activitate care tine de bebe si laudat in fata celor ce vin sa-l admire pe David fiindca el e "fratele cel mare" cu rol de prim profesor fata de noul venit.
Problemele zic eu ca ar putea incepe dupa un an, vad asta pe pielea noastra incet-incet...

Unknown said...

Cred ca e o idee buna sa nu i-l luam pe bebe, ci sa il lasam in continuare sa aiba grija si el de un bebe.

adriana said...

scuze dardindar: Merita sa luptam pentru fiecare viata pe care Dumnezeu o trimite pe pamant

Anonymous said...

Sal! in primul rand vreau sa va felicit cu sosirea pe lume la fratioru lui Matei!
Vreau sa-ti zic ca o sa va fie foarte greu.Cum nu sa-ti pregati pe Matei eo nu o sa accepte
o sai ia ceva vreme
eu sunt fratele mai mare si miau pove ai mei ce am facut
acuma da imi iubesc fratele,dar cand am avut 3 ani iam pus perna pe fata
O sa dureze pana sa-si dea seama ca e FRATE
Nu vreau sa va descurajez dar sa stiti ca o sa va fie greu
Cu stima un tatic

Unknown said...

@Anonymous: salut taticule, merci de mesaj. Asa e, va fi foarte greu, dar in acelasi timp foarte frumos. Voi impartasi experientele pe blog!

mel said...

Salut!
Cind s-a nascut Erik al meu, Viktor avea 2 ani si 4 luni. La fiecare din actiunile pe care le faceam pt cel mic participa si Viktor, care era incurajat in permanenta si asigurat ca este cel mai bun frate din lume. Acum Viktor are 6 ani si jumatate, Erik 4 si sint de nedespartit, Viktor raminind prietenul cel mai bun si protectorul lui Erik.

Unknown said...

Merci de comentariu, Mel! Sfatul tau este foarte util, aceea de a fi voi trei care aveti grija de micut. Cu siguranta vom folosi si noi aceasta idee in modul de abordare a relatiei dintre frati. Matei va deveni cel mai bun frate din lume :)