Thursday, July 2, 2009

Numele copilului vorbeste despre parinti

Am constatat ca un articol care a avut succes este Cum sa influentezi destinul copilului prin numele de botez.

Eu am scris mai degraba satiric la adresa acestui subiect, dar se pare ca este multa lume care crede in faptul ca daca il numesti pe copil "Gheorghe" inseamna ca ii oferi un destin de Gheorghe. Zic asta pentru ca de multe ori mi s-a intamplat sa ma aflu in mijlocul unor discutii in care oamenii chiar subliniau faptul ca un nume poate influenta un destin.

O constatare aparent inofensiva si care face parte din placerea mea de a cauta statistici acolo unde ele nu exista (aceea ca daca oamenii au aceeasi initiala a numelui cu cea a prenumelui) se pare ca este considerata o realitate de catre unele persoane.

Nume precum Mercedesa, Rexona, Palmoliviu, Barcelona, Lisabona, Visinel au o rezonanta care te duce la intrebarea oare ce a fost in mintea celor care le-au ales. Si ca sa nu fiu discriminant, voi enumera si nume de voievozi precum: Rares, Vlad, Stefan, Dragos Bogdan.

Citeam undeva ca in Germania exista o lege conform careia statul poate sa refuze nume care ar putea sa pericliteze imaginea copilasului. Asa ca putin probabil sa gasim un neamt pe nume Pepsi Scwartz.

Concluzia este ca numele copilului spune mai multe despre parintii care le-au ales decat despre micuti.

2 comments:

Anonymous said...

Sincer, nu inteleg ce ai impotriva numelor Rares, Vlad, Stefan, Dragos Bogdan. Daca tie nu-ti plac asta nu inseamna ca sunt ciudate. Primele nume pe care le-ai spus, sunt tiganesti, si intr-adevar reflecta o realitate a statutului social si intelectual al parintilor. Dar runda a doua, n-o inteleg. As vrea sa vad autoritatea din Romania care va refuza numele de Stefan pe certificatul de nastere. Daca ai vrut s-o dai drept exemplu bun, nu ti-ai formulat bine expunerea :). In ceea ce priveste numele copiilor tai, de pilda, si asta reflecta o alta realitate, asa cum in cercurile mai de "jos" e la moda numele de Mercedesa, si cercurile mai de "sus" sunt la moda numele Matei, David, Luca :). Nume ok de altfel :).

Unknown said...

Ah, dar nu am nimic impotriva acestor nume de voievozi, ci din contra: imi plac foarte mult. Cu celelalte nu pot fi de acord.