Sunday, July 12, 2009

Prizonierii cuvintelor

In ultima vreme Matei incepe sa vorbeasca tot mai bine. O parte din cuvintele pe care le spune sunt de fapt reproduceri ale unor sunete pe care el le asociaza cu obiectele la care se refera.

De pilda Matei nu spune masina, ci spune bum-bum. La fel cum catelul este ham-ham, pisica este maa, mingea este dut (de la shut). Imi pare astfel, ca micutilor le este mai usor sa inventeze cuvinte-sunet pe care parintii ajung sa le descifreze usor si astfel are loc comunicarea verbala.

Din punctul acesta de vedere, mi se pare ca engleza, fiind in general o limba mult mai intuitiva, are multe cuvinte care de fapt reproduc sunete. Adica acele cuvinte onomatopeice, ca de exemplu: click (pntru apasarea butoanelor), squeeze sau squash (pentru stoarcere), gigle (pentru a chicoti - onomatopeic si in romana), roar (a rage), splash (a stropi), etc. Si noi si englezii avem acelasi cuvant pentru cucu, imitand sunetul scos de pasare.

Uneori, prin dorinta de a-l invata pe Matei cat mai multe cuvinte, imi dau seama ca de fapt ii ingradesc gandurile. Adica pana sa poata vorbi, sau pana a intelege cuvintele rostite de noi, copiii interpreteaza tot ce vad prin imagini, culori, miros, senzatii termice, etc. Pana sa ii explic eu de existenta cuvantului cald, Matei interpreta prin senzatia pe care i-o creeaza stropirea cu apa calda, de exemplu.

Se pare ca noi adultii suntem condamnati la a gandi tot mai mult prin cuvinte si mai putin prin imagini, sentimente, senzatii. Imi pare rau ca asumandu-mi rolul de indrumator pentru copil ii propun sa jongleze cu niste canoane prestabilite. De dragul comunicarii verbale, il bombardez cu cuvinte din care"nu-i voie" este o formula poate prea des utilizata.

Vrem nu vrem, suntem prizonieri ai cuvintelor si ii impingem si pe copiii nostri in acest labirint.

4 comments:

Dili said...

Ei ce interesant, la asta ma gandeam eu uneori in adolescenta, mi se pareau extrem de multe gandurile si extrem de putine posibilitatile de exprimare si de aceea ma priveam ca pe o neinteleasa. Poate de aici a izvorat si dorinta de a desena, care - desi tot o conventie - lasa mult mai mult spatiu interpretarii personale decat cuvintele.
La fel, ma uimea usurinta limbii engleze de a forma cuvinte mereu dintr-o combinatie de alte cuvinte mai scurte, dar uite ca la ce zic tu nu ma gandisem niciodata. Dar bine o zici...
Observ si la flacaul meu de un an acelasi inceput, "tzshh" pt apa, "brrrr" pt masina si tot ce poseda roti (asta a fost prima acum vreo 3-4 luni), "am, ma" pt catel samd. Plus gesturile de rigoare pt "uite" sau altele... Intr-adevar, ei incearca sa se exprime prin oonomatopee, interjectii si gestica, noi suntem cei ce, vrand sa facem prdine, ii limitam... uf, grea e meseria d e parinte :D
Off topic: sper ca mami e bine si bebica la fel, noi iar fugim cateva zile si sper sa va gasim 4 ;-)))

Anonymous said...

Majoritatea copiilor (si mai ales a baietilor) incep sa vorbeasca binisor dupa 2 ani... Crede-ma, ca intre 2 si 3 ani se va dezvolta si va vorbi cum nici mcar nu iti inchipui si nu te gandesti... La anul, pe vremea asta, pune-ti o inregistrare video de acuma cu Matei, si o sa ai impresia ca aproape nu e acelasi copil al tau :-) Iar asta cu vorbitul...crede-ma, or sa vina momente cand o sa iti vina sa strigi la el << Da' mai taci un pic copile, sa vorbesc si eu...!!!>> :-))

Unknown said...

@Dilimache: si mami si bebica sunt bine, la fel ca in ultimele 9 luni.

Unknown said...

@Anonymous: fix de aceea eu sunt un avocat al savurarii fiecarei etape din cresterea copilului. Nu incurajez mentalitati de genul: sa stea odata in fund, sa mearga odata, sa vorbeasca odata, etc. Viata trece oricum mai repede decat imi doresc eu!