Monday, August 3, 2009

Despre initiativa la copii

Imi place initiativa si ma bucur tare mult cand il vad pe Matei ca se porneste sa faca ceva. Azi dimineata, de exemplu, si-a propus sa isi mute toti mutzunachi de la el din tarc pe una din canapelele din living. De fapt mi-a propus mie sa fac acest lucru, dar pentru ca eu trebuia sa ma barbieresc sa merg la servici, l-am incurajat pe el sa o faca, zicandu-i ca „si tu poti”. Dupa care, repetand refrenul „Mate poate” le-a mutat treptat pe toate si nu sunt nici putine si nici mici (Olive din Poppeye sau Pantera Roz sunt mai mari decat el!)

De fiecare data cand vine cu o astfel de initiativa imi e foarte drag si il incurajez sa faca ceea ce si-a propus. Imi place cand se apuca sa isi suprapuna jucariile si incarca o masina peste alta masina. Mintea mea de adult imi spune ca jocul nu se face asa, ci fiecare masina merge in paralel pe langa cealalta. Copilul insa imi propune o alta perspectiva pe care o aplaud intotdeauna. Mintea mea de adult imi spune ca se poate juca mai usor cu masinutele pe jos. El prefera insa ca masinutele sa mearga pe masa, pe canapea, pe perete si rareori pe jos.

Intr-o vreme isi dorea sa se „suie” in toate jucariile lui. Pe trenulet, pe masinute, pe toate mijloacele de transport, chiar daca unele erau doar de dimensiunea manutei lui. Risca sa le rupa, noi insa ne distram. Mi se pare interesant faptul ca el inca nu percepe „rezistenta” materialelor. Noi stim ca un pahar scapat pe jos se va face tandari, el insa nu realizeaza acest lucru insa. Tocmai de aceea e foarte dornic sa se joace cu mingea prin casa, pentru ca nu isi da seama ca ar putea sa dea peste televizor, oglinda, pahare, etc.

De cateva zile se joaca in continuu cu niste cuburi de lemn pe care eu i le-am cumparat. Eram fericit ca se joaca cu genul de jucarii care stimuleaza creativitatea si gandirea. Mateiasul imi tot zicea: „pita, pita”. Mi-a tradus Catrinel ca se refera la pista pentru masini. Azi am aflat ca el se joaca in parculet cu masinile si foloseste topoganul ca si pista, asa ca isi doreste sa construiasca si in casa o pista pentru masinute.

Ajung astfel sa ma intreb cat din initiativa lui e o idee izvorata pur si simplu din mintea lui si cat sunt reproduceri ale unor situatii sau jocuri pe care le-a facut. Oricum, indiferent, e bine ca are initiativa si ca ne propune jocuri.

Uneori Matei pare „dictatorial” prin faptul ca ne spune care unde sa stam si ce sa facem. Poate ca este modul prin care el incearca sa vada cata autoritate are asupra noastra, de exemplu atunci cand ne arata cum sa stam la masa, sau pe ce canapea sa stam. In astfel de situatii, prefer sa il las pe el sa aiba autoritate si facem cum zice el. Nu sunt de negociat situatiile in care ceea ce ne propune el poate fi periculos sau in neconcordanta cu valorile in care crede familia noastra.


1 comment:

Manu said...

Sa vezi ce frumos este cand incep sa se joace cu lumea imaginara... acum deja primesc in fiecare seara cat un "cadou" de la el.... il intreb ce imi ofera si el imi spune fie flori, fie inghetata sau cioco... eu merg mai departe si chiar mananc sau pun florile in vaza, care este la fel de imaginara. Am primit si un Peugeot.. mai ramane sa imi iau carnetul :)).
Aseara a fost tare haios: zice el-am o surpriza pentru tine; eu: ce anume? el: un caca in pantaloni, dupa care efectiv se pune pe ras... din fericire, era tot imaginar...