Monday, September 28, 2009

La 2 luni doarme toata noaptea

Victorie redutabila a doi parinti care nici dupa venirea celui de-al doilea copilas in familie nu se plang de nopti nedormite!

Multe cupluri de parinti, daca au un prim copilas foarte cuminte, isi fac curaj si dau drumul la cel de-al doilea. Ei bine, acest al doilea copil le ichide gura parintilor care se tot lauda prin parculete cu cat de cuminte este primul venit in familie. Asta pentru ca daca primul e cuminte, al doilea le arata parintilor tot ceea ce inseamna nopti nedormite, colici, plansete, etc.

Familia noastra face exceptie de la regula de mai sus. Matei, primul venit, a inceput sa doarma singur toata noaptea de pe la varsta de trei luni. Atunci a fost si momentul in care l-am lasat sa doarma singur in patutul lui, in camera lui.

Desi conform regulii invocate de mine David ar fi trebuit sa ne arate ce inseamna sa fii parinte laudaros ca primul copil doarme toata noaptea, el nu a facut-o. Ba mai mult, de doua nopti, il punem la culcare undeva dupa ora 9 seara si fara sa manance toata noaptea, se trezeste abia pe la 6 dimineata. Seara de seara, baieteii nostri se culca pe la 9, adorm linistiti, Matei in camera lui, in patutul lui, iar David in dormitor, in patutul lui. Eu si Catrinel ne uitam unul la altul si nu ne vine sa credem ca mai sunt doi copilasi in casa, fiecare dormind linistit in patutul lui si ascultand muzica de relaxare care ii face sa adoarma.

Care este secretul unor nopti tihnite? E greu sa punem degetul pe ceva. Cateva elemente, insa, se regasesc in modul in care am abordat somnul baieteilor nostri.

1. In primul rand e vorba de aluatul din care sunt facuti. Cu fondul genetic pe care il mostenesc de la parinti, nu e de mirare ca sunt asa de cuminti si ca dorm asa de bine. Poate ca nu vor fi ei cei mai modesti din lume (pentru ca vorbim despre acelasi fond genetic), dar macar vor dormi bine.

2. In al doilea rand e vorba despre rutina. Rutina le da copiilor senzatia de siguranta. Dupa o vreme in care seara dupa baita urmeaza lapticul, dupa care somnul pe muzica de mers la culcare, ca in reflexul lui Pavlov copiii incep sa stie ca trebuie sa se culce. Nimic nu e mai placut decat sa stie ca ii asteapta in fiecare seara mangaierea calda a parintilor si patutul curat si uscat in care sa doarma.

3. In al treilea rand este folosirea suzetei. Hulita de unii sau agreata de altii, noi am folosit-o. A fost "instrumentul" prin care masa din timpul noptii a fost amanata putin cate putin. Pe langa acestea, masa de seara este foarte satioasa, iar prin dubla manevrare a laptelui stim exact cat papa.

4. In al patrulea rand multa dragoste. Aici nu pun sub indoiala ca majoritatea parintilor isi iubesc mult copiii, dar aceasta dragostea trebuie sa fie dublata de mult calm si intelegere.

Noapte buna!

No comments: