Wednesday, September 23, 2009

Parintii isi compara copiii

Mai mult sau mai putin voit, parintii isi compara copiii lor cu altii copii: cu fratii, cu copii ai prietenilor, cu copii din parculet.

M-am surprins pe mine zicand ca la numai doua luni David zambeste de cateva ori pe zi, si nu imi aduc aminte ca Matei sa fi facut la fel. E posibil ca intr-adevar, Matei sa nu fi facut la fel, dar in acelasi timp e posibil sa nu imi aduc eu aminte cu cea mai buna acuratete. Atata vreme cat nu am insemnat intr-un jurnal clar macar data la care Matei a inceput sa zambeasca, orice amintire poate fi eronata. Oricum, eronata sau nu, comparatia nu ar trebui sa isi aiba locul!

De multe ori ca si parinti ne uitam in jur si remarcam ca un copil de aceeasi varsta cu al nostru vorbeste mai bine. Sau umbla mai bine. Este mai inalt sau mai gras. Cred ca undeva e firesc sa ne comparam in permanenta cu cei din jur. Poate ca face parte din firesc sa luam feedback din mediul nostru, dar sigur nu e cea mai buna idee sa transferam aceasta comparatie asupra copiilor. Fiecare copil este diferit, are ritmul propriu de dezvoltare, are personalitatea proprie, unii au degete mai lungi, altii au capul mai mare. Unii vorbesc mai repede, dar invata sa mearga mai greu, altii merg mai repede dar nu le place sa danseze.

Morala este clara. Toti o stim, putin o aplicam. Trebuie sa ne cunoastem foarte bine plodul si sa nu facem comparatii gratuite.

2 comments:

Dili said...

Ei, ma faci sa zambesc, chiar ieri spuneam cum fetita mea la 1 an si 3 luni spunea multe cuvinte, in timp ce fi-miu zice doar nana, iaia, lala, tata, dadada si in rest doar "mama" cat e ziua de lunga. In schimb el a fugit singurel de devreme, ea nu.
Ai dreptate, greu de aplicat teoria, dar in fond nici noi nu suntem deloc la fel si ar trebui sa intelegem ca totul in lumea asta e unic.

Mai rau e cand comparatia vine de la alti parinti, socri, bunici, si ei stiu sigur ca nici memoria exacta o mai au, nici nu e corect ceea ce fac....

Unknown said...

Parintii au memorie scurta. Chiar ma gandeam la un moment dat sa scriu un articol pe aceasta tema. E suficient sa ma uit la mine cat de multe lucruri am uitat.