Thursday, September 24, 2009

Visez la pasiunile copiilor mei

Visez la lucruri marete pe care sa le fac alaturi de baieteii mei! Ei vor creste, iar eu imi doresc sa fiu alaturi de ei, sa ma bucur de copilaria lor si sa invat alaturi de ei.

In studentie, in cele opt luni (doua veri) de chelnerie facuta in Manhattan, New York, impreuna cu Catrinel am fost avizi sa vizitam cat mai multe. Am ajuns sa stim bine metrourile, strazile, magazinele, muzeele si punctele de atractie ale unuia dintre cele mai interesante orase ale lumii: New York. Un oras in care traiesc aproape atatea milioane de oameni cat numara populatia Romaniei. Multi au ocazia sa guste din acest mar, The Big Apple, dar mult mai multi nu au aceasta ocazie. Noi am avut-o!

In fine, nu despre New York vreau sa scriu. E drept ca este orasul meu preferat si va ramane vesnic undeva in inima mea. Vreau sa scriu ca fiind acolo, printre multe alte locuri vizitate am fost la doua muzee care mi-au schimbat complet mentalitatea despre ceea ce ar trebui sa insemne un muzeu. Este vorba despre Met (Metropolitan Museum of Art) si Museum of Natural History. Mi-a placut extraordinar de mult interactivitatea pe care o oferea muzeul. Nu era vorba doar de niste exponate puse intr-o vitrina prafuita, cu mult text scris cu caractere de-o schioapa. La acest gen de muzee, te sui pe un cantar sa vezi cate kilograme ai pe luna. Sari pe o platforma ca sa vezi ce cutremur de pamant creeaza o saritura de-a ta. O doamna zambitoare iti arata intr-o cutie de nisip cum diferite bile aruncate de la diferite inaltimi lasa gauri diferite in nisip, asemenea craterelor de pe luna. Ai ocazia sa te uiti prin niste lentile si sa vezi asa cum vede musca sau pisica. Si lista ar putea sa continue.

Acum ca am devenit tatic (de mai bine de doi ani), imi doresc sa calatoresc in lume, sa le dezvalui copilasilor fascinantele muzee, aflate fie la New York, Londra, Tokyo sau in alta parte. Daca vreunul din baieti va avea ca si pasiune dinozaurii, voi face tot posibilul sa il duc in lume acolo unde se afla cele mai multe fosile de dinozauri. Daca vor prinde pasiune pentru avioane, ii voi duce acolo unde vor putea sa vada cele mai multe avioane, cele mai vechi, simulatoare, zboruri demonstrative. Vom cauta impreuna pe google si vom face colaje. Vom sapa tot mai mult pentru a le oferi hrana pasiunilor lor. Stiu ca toate acestea implica bani. Dar avand un imbold puternic, banii vor apare ca sa imi ofere mijloacele prin care sa le ofer baietilor posibilitatea de a-si cultiva pasiunile.

Cei care peste ani nu vor fi satui de jurnalul unui tatic interneto-extrovertit, vor putea sa citeasca despre vizitele noastre la cele mai renumite muzee sau locuri din lume.

4 comments:

Dili said...

ooo deci ti-ai asumat responsabilitatea de a mentine acest jurnal si peste ani si an... felicitari, eu abia astept!
Calatoriile..sunt si visul meu, pentru mie si pentru copiii mei.
haha, mi-aiamintit ce impresionata era bunica-mea de vizita la Met, a zis ca iti trebuie trei zile ca sa vezi si sa intelegi tot ce e acolo, fiindca e uimitor, mai ales pentru cineva care venea din comunism. Sau de autostrazi, sau de modul lor de viata mult mai civilizat si intr-o continua viteza. La fel, si eu visez s ajung in Asia, poate spre pol, dar sigur in Australia si America de Sud, iar l;a NY chiar ar fi pacat sa nu ajung fiindca am o matusa acolo, nu mai zic de Europa...
O sa vezi ce pasionati o sa fie cei mici de google earth mai intai (eu cu fii-mea, de cand avea 4 ani si stia despre ce vrbesc, faceam adevarate calatorii virtuale si tare ii mai place..)
Intr-un cuvant da, daca reusim sa trecem peste grija zilei de maine, vom fi destul de destepti incat sa ii sprijinim fiindca acum visele se implinesc mult mai usor ca acum 30 de ani.

manu said...

Hm... deja ma intreb ce vom descoperi in prima calatorie in care va insotim si noi :).
Pe maine avem in plan o excursie la salina, dar din motive obiective (rana la arcada, febra) o amanam... dar abia astept sa vad cu reactioneaza in excursie cu mami :)

Unknown said...

@Manu: zici sa o luam treptat si sa incepem cu Salina de la Turda?

Unknown said...

@Dilimache: Met este genul de muzeu in care intr-adevar nu iti ajung zile intregi sa il vizitezi. Mmmm ce pofta imi este sa merg!