Thursday, October 15, 2009

Imi dai si mie?

De foarte multe ori am observat un anumit cliseu la majoritatea celor care interactioneaza cu copiii. Este vorba despre intrebarea: Imi dai si mie?

Sa dau un exemplu. Copilul mananca linistit un biscuite pe care tocmai i l-am dat. Il rontaie si il molfaie in stilul lui caracteristic, care noua ne este foarte drag. Il admiram cum ii sar in toate partile firmiturile din gura. Ne intalnim cu o vecina mai in varsta care se arata a fi topita dupa Mateiasul nostru. Ne salutam si ea se lanseaza intr-o discutie cu juniorul. Ce faci in sus, ce faci in jos. Dupa care apare universalul: Ce mananci acolo? Imi dai si mie?

Nu stiu daca este bine sau rau, e doar o constatare a cat de universala este aceasta intrebare. Ea poate veni de la vecina fictiva de mai sus, de la alti parinti din parculet, cunoscuti cu care ne intalnim intamplator pe strada. Sunt curios ce ii determina pe toti acestia sa adreseze aceeasi intrebare. Cum ar fi ca eu sa fiu cel care rontaie biscuitul respectiv? M-ar mai intreba si pe mine Imi dai si mie? Ar fi foarte ciudat. Sau sa fiu la volan si sa imi spuna: Ce Dacie frumoasta ai! Imi dai si mie sa ma joc cu ea? Din nou, ciudat.

Eu nu adresez aceasta intrebare copilasilor cu care ma intalnesc. Nu ma intereseaza gradul lor de altruism. In schimb am observat ca imi place sa fac conversatie cu ei si pe cei care merg la gradinita sa ii intreb daca le place de cineva. Poate ca si parintii lor se gandesc ca intrebarea mea este bizara.

3 comments:

adriana said...

m-ai facut sa rad cu postul asta..chiar asa ..ce o i cu intrebarea asta?!...cred ca si eu am pus-o de cateva ori

Dili said...

da,.cliseele."pe.cine.iubesti.mai.mult?".si."imi.dai.si.mie?"ma.dispera.Nu.inteleg.deloc.de.ce.simt.ei.nevoia.sa.cantareasca/sentimentele.sau.altruismul.copilului,.evident.gresit.judecate.dupa.cheful.de.moment.al.pustiului.
Si.mai.rau.e.cand.copilul.le.da.(asa.face.fii-miu.si.nu.intelege.de.ce.ei.nu.iau).si.imbucatura.se.atinge.de.buzele.perfect.sterilizate.ale.vreunei.babute.bine.intentionate.

Unknown said...

Dilimache, fazele de genul asta ma dispera. Fiecare trebuie sa respecte deciziile celorlalti parinti.