Thursday, October 29, 2009

Mancare sanatoasa pentru copilul meu

Zilele trecute eram la Cora cu Matei si cumparam maruntisuri zilnice precum lapte, paine, apa, oua. Acest gen de activitate este in partea superioara a listei de prioritati a lui Matei, asa ca totul decurgea normal.

Toate bune si frumoase. La raionul de oua, tocmai deschideam o caserola de 10 bucati ca sa ma asigur ca nu sunt oua sparte, cand o doamna la vreo 55-60 de ani, m-a abordat. Vazand ca sunt impreuna cu un copilas (Matei), mi-a spus ca e important ca oule pe care le mancam noi, si mai ales cei mici, sa fie de la gainin crescute la sol, si nu de la gaini crescute in cutii de 30 cm pe 20 cm. Eu unul nici nu stiam ca exista aceasta diferenta in modul de crestere a bietelor animale. Ba mai mult, cele crescute in cutii, acolo isi traiesc toata viata, primesc hormoni de crestere si chiar si hormoni anti-stres (de care cred si eu ca au nevoie ca sa traiasca in niste cutii).

Toata discutia aceasta mi-a dat de gandit, in sensul ca devin tot mai constient de faptul ca stiu foarte putine lucruri in ceea ce priveste alegerea alimentelor "sanatoase" de pe rafturile supermarketurilor. Tot doamna respectiva mi-a spus sa iau doar carne de pui care are pe eticheta F2000 sau E2000 (nu mi stiu exact). Azi am fost din nou in Cora si am intrebat daca au carne de gaini crescute la sol, iar doamna ne-a raspuns ca nu au asa ceva, mai ales pentru ca aceasta carne este mult mai scumpa.

Apare intrebarea ce stim cu adevarat si ce nu? Noi zicem ca le oferim micutilor nostri mancare sanatoasa, gatita in casa, fara sare, fara condimente, fara zahar. Totul este natural. Ei bine, se pare ca ceea ce gasim pe rafturile marilor magazine nu sunt prea organice. Am ajuns si noi sa fim exact ca si strainii, adica sa mancam multe alimente artificiale si pline de E-uri si prostii.

Daca sunt persoane care stiu mai multe despre ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa, ii rog sa ne transmita acest lucru. Suntem ceea ce mancam, asa ca ar fi bine sa ne asiguram ca merele de la bunica nu sunt de fapt mere din Italia, tratate cu zeci de substante care ajung in stomacelele noastre si ale copiilor nostri.

11 comments:

Andreea said...

Si noi aveam aceeasi preocupare in privinta mancarii lui Matei, asa ca te inteleg perfect.In Cluj exista Cosul verde: http://www.cosulverde.ro/. Puteti incerca si alimentele de acolo.

sinziana said...

Pai...Cred ca trebuie sa pastram un oarecare echilibru; sau, mai bine zis, cred ca trebuie sa invatam si noi sa inchidem ochii:) Sa nu ne mai gindim la E-uri (foarte mult, doar asa, moderat). Pentru ca altfel riscam sa innebunim. Pentru ca, daca stai sa te gindesti, si merele crescute in copacii nostri romanesti au crescut cu apa de ploaie poluata sau cu e-uri ajunse prin diverse metode in solul din care traiesc... Asa ca...ce sa facem si noi? Consultam etichetele, cumparam produse ambalate cu cit mai putine e-uri, invatam sa fim gospodine si sa facem multe chestii in casa si...speram sa fie ok:)
Uite citeva sfaturi:
1. La capitolul fructe si legume: incearca sa cumperi mai mult din piata si mai putin din supermarketuri; in piata alege fructele si legumele nu neaparat mai aratoase, ci cele care iti fac cu ochiul; unele din ele STRIGA ca sunt de gradina:) Si chiar daca cumperi din supermarket; chiar daca nu sunt produse romanesti; eu stii ce fac? MIROS. Iau para, marul, rosia, ardeiul si le miros. Daca sunt parfumate, le cumpar; pentru ca parfumul nu se poate truca; asta nu "creste" decit la soare si in pamint adevarat.
2. Cumpara o masina de facut piine si fa piinea in casa; vei inlatura astfel tot felul de amelioratori si afinatori si conservanti din piine; si iese....mmmm...minunata. Atita ca iese putina la o tura, dar nu e rau sa mai reduci din consumul de piine:) O piine de 500 de grame ar trebui sa ajunga pe 2 zile la 3-4 persoane:)
3. Cauta retete de biscuiti si prajiturelke simple si fa-le in casa; daca ii pui si pe baietoi sa isi bage labutele in aluat si sa faca forme de biscuiti, ai sa constati ca se vor innebuni dupa respectivele dulciuri, chiar daca iti ies mai tari sau mai arse decit ar trebui:)
4. Gaseste o macelarie de cartier si cumpara carne de acolo;e mereu proaspata; nu garanteaza nimeni ca e de la gaini crescute la sol, dar...na... asta e, mai trecem peste astea; un hint la carnea de pui: sa fie ROZ, nu PORTOCALIE.
5. Fa-le suc de fricte in casa, dar nu fi nici exagerat. Mai sunt si firme care fac sucuri naturale. Acuma ca portocalele alea sunt de sera, crescute fara sa vada lumina soarelui...e altceva; dar sunt o alternativa comoda, din cind in cind.
6. Cumpara brinza de toate felurile din piata, de la tarani (brinza de vaci, telemea, cascaval); gaseste o piata buna, acolo au laborator care testeaza brinzeturile, deci e destul de safe.
7. Poti lua si oua si lapte de la tarani. Eu, personal, nu imi asum riscul asta, mi-e teama; asa ca am facut compromisul cu laptele si ouala din supermarket.Dar daca ai o bunica sau o cunostinta la tara, apeleaza cu incredere la produsele ei de curte; laptele direct de la vaca e foarte gras si greu pentru copii; dar din el poti face tu, in casa, foarte usor, iaurt bun si brinza de vaci.
8. Nu da copiilor nici un fel de salamuri/cremvursti etc; daca e musai, cauta in supermarketuri ceafa sau muschi, chestii de astea, care sa fie super uscate; sa nu aiba apa in ele; sunt mai safe.
9. Ia miere de albine din piata sau de la producatori, nu branduita din supermarket; incearca la apicola; sau vezi pe net ca sunt porducatori certificati; la capitolul miere nu pierde nici o ocazie: daca te duci in excursii pe la munte, in Harghita sau in Moldova, o sa vezi pe marginea drumului apicultori care vind miere; sunt certificati si fac miere adevarata; opreste si cumpara; mierea nu are termen de garantie:)
Cam atit imi trece prin cap:)) sorry de lungimea postului si daca te mai pot ajuta, da un semn:)
Rezonez, cu drag, mama de doi baieti

Bianca said...

Exista oua bio in supermarketuri, produse de firma OMEGA FORTEX, romanesti. Ouale au pe ele stampilate niste coduri, inaintea datei de fabricatie de gen 0RO, 1 RO, 2RO, 3RO. Ouale cele mai bune au 0RO, cele mai proaste 3RO.

Mai demult s-a publicat un articol in Evenimentul Zilei pe tema asta, da un search pe google.

Noi pe astea le cumparam de prin primavara de cand am inceput sa fim preocupati de alimentatia (mai) sanatoasa.

Manu said...

La oua, asa cum spunea si Bianca cauta sa scrie 0 - aceasta cifra indica faptul ca sint crescute la sol, din cate am inteles.
In rest, incerc pe cat posibil sa ii dau sa manance sanatos, dar e destul de greu sa fie BIO avand in vedere ca produsele sint cumparate din supermarket.
Si am cumparat ceva dulcetiuri de la Cosul Verde. Gustoase :).

Nobine said...

Excelente comentarii! Chiar m-au ajutat, in special cel al sinzianei. Acum stiu mai multe.

Am sa incerc si cosul verde!

ProduseBIO said...

Citez "Am ajuns si noi sa fim exact ca si strainii, adica sa mancam multe alimente artificiale si pline de E-uri si prostii."
Pana sa ajunga si Romania la definirea si mentinerea unor label-uri BIO controlate ca in strainatate, mai e drum lung.
Singurul avantaj de care s-ar putea profita in Romania ar fi cumparatul direct de la surse cunoscute, de ex. o ferma mai mica unde cunosti proprietarul si poti privi cum si cu ce sunt hranite animalele. In Romania se 'minte' mult... adica cine controleaza acele oua cu coduri, ca gaina efectiv vede si lumina soarelui si poate iesi din cotet?... si e sursa de castig mare, sa vinzi oua de baterie la pret de bio.... nu credeti orice e printat pe vreun ou.

dani said...

Pentru carne si mezeluri,daca sunt neaparat necesare iti recomand magazinul Muresan,in Grigorescu aproape de Casa Radio.Branzeturi delicioase in P-ta Ion Mester,acolo gasesti si tarani cu legume, fructe.Eu personal ouale le cumpar direct din "cuib"sa spun asa, de la cineva din Faget.Laptele la fel.Daca veniti in weekend la plimbare prin Faget , o sa vedeti tarani stand la poarta cu oua , mere si cartofi de vanzare.

Sonia said...

dani, la fel ca si tine am crezut ca la magazinul Muresan sunt produse proaspete, si doar de acolo cumparam carne...dar asta pana ieri cand am avut o experienta ingrozitoare: am cumparat 2 picioruse de porc afumate(pt.racituri) de la magazinul acesta, si cand am ajuns acasa cu ele si le-am pus in apa, am fost socata sa vad ca la suprafata apei s-au ridicat viermi...carnea era plina de VIERMI. Bineinteles ca m-am dus inapoi cu ea si am vorbit cu d-nul Muresan care a incercat sa se scuze in diferite feluri...Mi se pare groaznic, am facut plangere la Protectia Consumatorului si sper sa se faca un control.

Sonia said...

dani, la fel ca si tine am crezut ca la magazinul Muresan sunt produse proaspete, si doar de acolo cumparam carne...dar asta pana ieri cand am avut o experienta ingrozitoare: am cumparat 2 picioruse de porc afumate(pt.racituri) de la magazinul acesta, si cand am ajuns acasa cu ele si le-am pus in apa, am fost socata sa vad ca la suprafata apei s-au ridicat viermi...carnea era plina de VIERMI. Bineinteles ca m-am dus inapoi cu ele si am vorbit cu d-nul Muresan care a incercat sa se scuze in diferite feluri...Mi se pare groaznic, am facut plangere la Protectia Consumatorului si sper sa se faca un control. Sonia

Tzipi said...

Te pot ajuta eu cu informatie in domeniul nutritiei : ce anume ai nevoie ?
Poti incepe cu ... inceputul ( Studiul China ), continua cu experimentele Pottenger, cu dr.Edward Howell si Robert Morse, Douglas Graham. Cam asta e baza.

Poti citi la mine pe blog rubrica " mancarea in Ca " - iti folosesc si in romania....

Raluca said...

oooh taticule, cel putin ai rabdarea si dorinta de a face bine in domeniul nutritiei...Daca vrei informatii cu adevarat utile, gasesti aici: http://www.cristelageorgescu.ro/ jurnalul unei mamici de doi baieti crescuti cu mancare sanatoasa. Mie imi revolutioneaza intreaga viata!