Thursday, October 8, 2009

Parintii au memorie scurta

Lui Matei ii place foarte mult sa se priveasca in poze in albume, pe calculator, sau pe telefon. Foarte mult ii place sa priveasca filmarile cu el. Asa ca ajung foarte des in situatia de a privi pe dvd filmulete inca de cand Matei era bebe.

Vazandu-l acum cat de marisor este la cei doi ani ai lui, imi dau seama ca am uitat multe care s-au intamplat pana ca el sa ajunga la aceasta varsta. Noroc cu tehnologia care ne permite sa ne uitam in urma in timp si sa ne aducem aminte cu placere de momentele trecute.

Asa ca am concluzionat ca memoria de parinte este destul de scurta. Tii minte etapele mari in general, tii minte evenimente notabile precum o raceala mai zdravana, o cazatura, cum a inceput sa mearga, primele cuvinte sau cum a reactionat cand l-a vazut pe Mos Craciun. Dar uiti anumite sunete-cuvinte pe care le scotea, uiti ca era mai grasut sau mai slabut, cum ii statea parul, cum mirosea a lapte, cum plangea sau cum dormea. Asa ca nu e de mirare ca majoritatea parintilor atunci cand ajung sa aiba copii mari, spun ca ei au fost cuminti cand au fost mici. Isi mai aduc aminte ca ai spart vaza cea mare de cristal, dar nu isi aduc aminte cat de des plangeai, cum trageai matza de coada sau cum ai pictat peretii cu bulion. Memoria selectiva isi face datoria si in aceasta situatie si poate ca este mai bine asa.

Nu ne ramane de facut decat sa pozam si sa filmam cat mai mult, ca sa avem la ce ne uita plangand atunci cand pensionari fiind vom dori sa retraim momentele minunate ale vietii.

No comments: