Wednesday, October 21, 2009

Valoarea banilor si a timpului nostru

Intr-una din diminetile acestea Matei gaseste pe masa din bucatarie 4 monede de cate 10 bani. Adica 40 de bani (surprinzator, nu?). Zambind gales spre mine, care oricum ma topesc dupa el, mi-a spus: "Tata bani. Apte duce". In traducere directa, Lapte aduce. I-am adresat un "bine tati", zambind si eu de cat de bun negociator ar fi Matei in fata tejghelei. Ar fi suficient sa traga un zambet de-al lui si sa dea un fal-fal din genele-i lungi si ondulate (mostenite de la mine, bineinteles).

M-a distrat un pic modul in care micutul meu percepe valoarea banilor. Probabil ca el este mai aproape de realitate decat sunt eu acum. Ne-am obisnuit asa de tare sa evaluam totul in bani, incat cred ca in creierul nostru s-a "dezvoltat" un centru care transforma totul in bani. Poate ca sunt eu mai mercantil (sigur sunt), dar parca statul la coada presupune un cost, inclusiv somnul costa in ziua de azi. Ne-am incrancenat cu totii sa fugim dupa un stil de viata si niste bani care sa ne asigure ceea ce suntem lasati sa credem ca meritam: apartament cu 4 camere sau casa, vacanta in Austria si masina. Alergam toti ca niste bezmetici si luptam unul cu altul pentru a avea acces la toate cele pe care le presupune viata in secolul tehnologiei. Si pentru ca alergam in fiecare zi, nimeni nu sta, ritmul devine tot mai accelerat, iar distanta fata de tihna vietii este tot mai mare si mai mare.

As prefera sa pot vedea lucrurile ca un copil de doi ani: mai simple si mai frumoase. Banii sunt o conventie, iar valoarea pe care le-o atribuim este si ea o conventie. Asa ca nu l-am contrazis pe Matei. Conventia mea cu el este ca putem sa cumparam lapte cu 40 de bani.

No comments: