Monday, December 14, 2009

Micile accidente


Vineri dupamasa. Incantarea ca urmeaza sfarsitul de saptamana si jovialitatea lui Matei nu anuntau sub nici o forma accidentul stupid care urma sa mi se intample.

Eram la bunicii Grigorovici, iar ghidusiile lui Matei ne faceau pe toti sa ne simtim foarte bine si sa il admiram. Cand sa plecam spre casa, l-am luat pe Matei in brate sa il incalt. Il tineam pe genunchii mei, cand la o miscare mai brusca de-a lui, aplecat fiind sa ii inchei ghetele, m-am trezit cu manuta lui in ochi, iar unghia sa mi-a zgariat corneea.

La inceput nu mi-am dat seama ce se intampla, simteam doar o intepatura si senzatie de usturime in ochi. M-am decis sa merg la urgenta, unde dupa o analiza superficiala, am fost diagnosticat cu eroziune corneeana si mi s-a prescris Corneregel si Floxal. Rezidenta de garda mi-a fixat niste asteptari total eronate in legatura cu ce avea sa ma astepte in zilele ce urmau, pentru ca mi-a spus ca a doua zi voi putea conduce.
Lucrurile aveau sa fie exact pe dos, pentru ca dimineata cand m-am trezit, abia am reusit sa deschid ochiul, iar atunci cand am reusit, lacrimile au inceput sa siroiasca. M-am dus din nou pana la urgenta, unde dupa ce m-a pus la microscop, mi-a mai prescris si Tropicamida. Eu tot asteptam sa imi spuna ca am ceva in ochi, pentru ca durerea pe care o resimteam era ca si cum as fi avut nisip in ochi.
In astfel de momente, nu ai altceva de facut decat sa te inarmezi cu rabdare si sa stai linistit cu ochii inchisi. Atunci cand ochiul sanatos se misca, cel lovit se sincronizeaza si miscadu-se si el, iti da dureri foarte neplacute. Saracul Matei ma tot ruga sa imi scot aia de pe fata (adica pansamentul) si ma tot intreba: "tati, ai uba?" - adica daca am buba. La inceput a fost un pic frustrat ca desi eram acasa nu ma puteam juca alaturi de el ca de obicei, dar pana la urma s-a obisnuit cu ideea ca trebuia sa zac pur si simplu si sa astept sa imi treaca.
Ce e important de stiut in aceste situatii este faptul ca trebuie sa te prezinti neaparat la doctor, dupa care timp de doua zile durerea nu cedeaza, ochiul lacrimeaza, iar senzatia de discomfort este mare. Eu am ascultat colinzi si am dormit foarte mult pentru ca aveam multa oboseala acumulata. Dupa doua zile si jumatate am renuntat la pansament, treptat senzatia de usturime a inceput sa cedeze. Am urmat in continuare tratamentul timp de inca cinci zile pe care pe baza concediului medical le-am petrecut alaturi de Matei. M-am ferit si de frig si de monitor, televizor, citit sau orice altceva ar solicita ochiul mai puternic.
Ulterior am citit pe internet ca cele mai frecvente cauze ale eroziunii corneei sunt loviturile accidentale cu mana, unghia de copil sau foaia de hartie. Eroziunea corneeana este asemenea unei julituri banale a pielii. Se evita cu desavarsire folosirea salivei sau a laptelui de mama (eu am avut la indemana lapte de mama, asa ca bineinteles ca mi-am turnat din belsug in ochi) pentru a extrage eventualele corpuri straine si se impune prezentarea de urgenta la medic, care va stabili gradul de afectare si tratamentul adecvat.
Multa sanatate! Si atentie. Parintii cu ochelari stiu ca le-au zburat "bicicletele" de pe ochi cel putin o data.

6 comments:

Manu said...

De cel putin vreo 50 de ori mi-au zburat "bicicletele". Asa ca sa nu povestesc de forma "bicicletelor". Indoiti iremediabil... bine ca mi-ai adus aminte ca trebuie sa-mi fac alti ochelari.. acum nu se mai joaca cu ei :).

Anonymous said...

O intrebare daca se poate. Cum se prezinta in acest moment ochiul ? Se vindeca fara alte repercursiuni neasteptate ? Raman ceva semne ? Multumesc!

Anonymous said...

O intrebare daca se poate. Cum se prezinta in acest moment ochiul ? Se vindeca fara alte repercursiuni neasteptate ? Raman ceva semne ? Multumesc!

Unknown said...

@Anonymous: Intamplarea a avut loc in decembrie. Acum suntem in aprilie si pot sa spun cu fermitate ca nu exista semne, repercursiuni neasteptate. Cert este ca am si avut mare grija in perioada in care aveam zgarietura si m-am protejat cat am putut de mult.

Anonymous said...

multumesc pentru raspunsul la intrebarea anterioara. Ochiul a fost zgariat in portiunea alba a acestuia sau in partea unde este irisul ori pupila ?

Unknown said...

Zgarietura mi-a afectat mai mult partea alba a ochiului. Oricum, atunci cand incercam sa privesc, imaginea era foarte in ceata, chiar daca afectiunea nu a fost mai grava.