Sunday, January 24, 2010

Calea cuminteniei

Calea catre cumintenia copiilor este lunga. Presarata cu calmul parintilor, rutina datatoare de siguranta, empatie fata de "crizele" micutilor, aceasta cale este cautata de majoritatea parintilor.

Noi am ajuns la o intersectie in care ne-a zambit un indicator prietenos. Scria pe el, cu fonturi italice Somn. Ne-am oprit cu Catrinel si ne-am intrebat ce vrea sa ne transmita acel indicator. Dupa primul somn in care Matei s-a cufundat marait si s-a trezit zambitor, ne-am prins ca acel indicator ne trimitea mai departe pe calea cuminteniei dandu-ne un indiciu demn de urmat.

Nu toti parintii din intersectie pareau sa vada indicatorul. Unii erau asa de grabiti, convinsi fiind ca merg bine pe calea cuminteniei, incat o luau din greseala pe drumul unde pe borna kilometrica scria ca mai sunt doua zile pana la maraiala, disconfort si nervi.

La doi ani si patru luni, Matei poate numara (daca ar putea) pe degetele de la ambele maini zilele in care a sarit peste somnul de dupa-masa. In completare, putine au fost noptile in care poate din motive de vacanta sau alte pretexte, ora de mers la culcare a fost impinsa. Am constatat cu Catrinel ca somnul invita la somn.

Experimentul invers a fost vacanta de iarna, unde bombardati de vizitatori, cadouri, parinti dornici de distractie, rutina cea obisnuita de somn si de activitati zilnice a avut de suferit, asa ca nu e de mirare ca spre sfarsitul vacantei rabdarea noastra a fost pusa un pic la incercare de micutii surescitati.

Dupa ce am inteles ca somnul regulat si suficient este un ingredient esential pe calea cuminteniei, suntem in continuare atenti la celelalte indicatoare scrise cu italice care ne soptesc cu blandete care sunt nevoile micutilor. Si daca uneori nu reusim sa citim ce ne dicteaza printre randuri copilasii, gasim cate o carte care sa ne indrume si sa ne atraga atentia ca am ratat un indicator italic.

No comments: