Thursday, January 7, 2010

Initiativa si creativitate

Un lucru este cert: suntem foarte atenti sa il incurajam pe Matei in initiativele pe care le are. Bineinteles, limita pe care o stabilim este cea de siguranta.

Daca de exemplu se plange ca nu reuseste sa suprapuna doua cuburi Lego, noi insistam ca el poate. La inceput se frustreaza, dar pana la urma reuseste. Daca vine cu ideea sa mute toate jucariile de plus din tarc pe pat, noi il lasam ba chiar il incurajam sa le duca pe fiecare. Tot timpul ne straduim sa ii stimulam initiativa si increderea in sine.

E greu sa spui daca exista o legatura directa intre aceste lucruri si ceea ce am observat de curand. Ma refer la faptul ca am remarcat ca vine cu solutii la diferite situatii cu care se confrunta. Totusi, aceasta legatura s-ar putea sa existe.

Mai specific, spre exemplu de Revelion, la un moment dat cand se apropia ora de culcare s-a cerut acasa. Mi-am dat seama ca el se astepta sa mergem acolo, sa radem, glumim, ne jucam, dar seara ne intoarcem acasa (asa cum o facem intotdeauna, de altfel). I-am spus ca vom dormi la cabana si l-am dus afara sa ii arat ca e inchisa poarta, prin urmare nu puteam iesi cu masina. Mi-a fost foarte drag de el atunci cand m-a intrebat cine poate sa deschida poarta ca noi sa putem pleca. Altfel spus, a cautat solutie.

La fel s-a intamplat si atunci cand i-am spus la sfarsit de vacanta ca de-a doua zi ma duc la servici. Stand seara in patutul lui, mi-a explicat sa nu ma duc ca e inchis la servici. Din nou, a cautat solutie sa obtina ce vroia el.

Intr-una din zilele acestea, dupa ce a sorbit un suc de morcovi proaspat facut de mamicuta lui, s-a repezit sa il iubeasca pe ursuletul panda, asa ca i-a facut acestuia o mica pata portocalie. Mi-a spus ca trebuie sa il spalam pe panda (banda, cum spune el), dupa care si-a dat seama singur ca ursuletul este mult prea mare pentru a incapea in masina de spalat. Asa ca mi-a propus sa il rupem bucatele, astfel incat sa incapa in masina.

Ne straduim sa ne crestem copiii laudandu-i atunci cand isi manifesta creativitatea si initiativa. Consideram ca multi oameni esueaza in a-si atinge obiectivele (presupunand ca si le-au stabilit deja) din cauza faptului ca se cramponeaza de bariere pe care ei insisi si le stabilesc. Aceste bariere si le pun oamenii pentru ca nu au suficienta incredere in ei. Dupa ce face cate o actiune de care este mandru, Matei a ajuns sa se felicite singur, batand din palme si scandand bravo. Noi ne alaturam de fiecare data si il motivam sa se simta bine si liber sa caute in permanenta solutii.

No comments: