Sunday, January 17, 2010

Pentru copii

Baietii nostri cresc. Matei are doi ani si patru luni si deja este expus la tot mai multe tentatii pe care noi preferam sa i le amanam cat de mult putem. Ma refer la alune, Coca-Cola, alte sucuri din comert asa-zis naturale, etc. Asa se face ca in limbajul nostru a aparut notiunea de "pentru copii".

Altfel spus, pentru toate acestea, noi trebuie sa gasim o alternativa cu care sa fim multumiti si care sa ne dea senzatia ca micutii nostri primesc tot ceea ce este mai sanatos.

De exemplu, in loc de alune prajite si sarate, i-am spus lui Matei ca el poate sa manance alune pentru copii. Mai exact este vorba despre migdale neprajite si decojite (bogate in vitamina E, si in grasimi monosaturate care reduc nivelul de colesterol).
In loc de sucurile pe care cei din comert le numesc sanatoase, Matei se delecteaza in fiecare zi cu o cana de suc stors in casa din mere, morcovi, clementine. Acest aspect ne permite sa adaugam si alte ingrediente care sa sporeasca valoarea nutritiva si de sanatate a sucului. Un astfel de ingredient este radacina de ghimbir (folosit si in medicina naturista). In rest, Matei bea doar apa plata.

Astfel, baietelul nostru intelege ca sunt lucruri pe care doar adultii au voie sa le faca sau sa le manance. Atata vreme cat ii oferim o alternativa prin faptul ca ii dam "acelasi lucru, dar pentru copii", Matei este multumit, ba chiar incantat pentru ca este ceva special pentru el.
Vom vedea cum ne vom descurca si cu David. El va fi expus chiar la mai multe tentatii, pentru ca va vedea ca fratele lui mai mare primeste felurite lucruri care lui ii vor fi interzise. De exemplu Matei primeste cate o bucatica de ciocolata pe zi, dimineata dupa micul dejun. Acest "obicei" a inceput abia de cateva saptamani, deci dupa ce el a implinit doi ani. Va trebui sa gasim o solutie ca si David sa "descopere" ciocolata dupa ce va trece de varsta de doi ani. Pana atunci isi va lua glucidele de care are nevoie din fructe.

E greu in ziua de azi sa reusesti sa ai cel mai bun control asupra alimentatiei celor mici. Cert este ca noi ne straduim, chiar cu riscul de a parea "de moda veche" sau "parinti sadici" care le interzic copiilor lor micile placeri. Atata vreme cat putem controla ceea ce manaca ei, le vom da cee ce este "pentru copii".

2 comments:

Dili said...

Foarte buna solutie :D Nu stiam de radacina de ghimbir. Si de lucru va fi mai tarziu si nu numai asupra mancarii ci si a comportamentului, respectiv statul la calculator (aici daca programul nu e strict de la inceput va fi greu de dezvatat copilul) sau a sarutului pe gura cu alti copii (fiindca asa fac mami si tati, insa aici fata stie clar ca asta se face doar in momentul cand te casatoresti :P) Oricum, cam la varsta lui Matei e inceputul sau varful perioadei de intrebari indiscrete si haioase. e frumos dar si greu, as putea zice ca e o arta sa fii acum parinte, si niciodata nu trebuie sa va prinda cu garda jos :D

Manu said...

In legatura cu alimentatia se pare ca Luca a inteles ca sint lucruri pe care doar adulti le mananca. Dar nu renunta usor. Musai sa faca un mic "show".
Acum ca mi-a amintit Dilimache incerc sa-i explic zilnic ca trebuie sa pupe copii pe obraz. El cum este "indragostit" imi arata exemple cu Shrek si Fiona sau cum printul o saruta pe gurita pe Alba ca Zapada.... :).
Este o perioada frumoasa varsta de 3 ani, dar trebuie sa fiu mereu atenta, la ce copiaza, la ce spune, cum se comporta... imediat "prinde" lucrurile negative.