Sunday, March 28, 2010

Copiii se dezvolta diferit.

David si Matei sunt doi baietei, amandoi foarte draguti, simpatici, cuminti... intr-un cuvand foarte iubibili (in dictionarul propriu acest lucru inseamna ca sunt usor sa fie iubiti, sau altfel spus atrag iubirea celor din jur).

In acelasi timp, un lucru care noua ca si parinti trebuie sa ne intre foarte bine in cap este faptul ca ei sunt diferiti. Nu doar ca si aspect, ci si ca personalitate, preferinte, stil, etc. Pe langa faptul ca horoscopic vorbind, unul este fecioara iar celalalt este rac, fiecare dintre baieti are o dezvoltare diferita.

Pentru noi punctul de referinta in ceea ce inseamna dezvoltarea copilasilor este Matei. David a reusit sa ne demonstreze faptul ca nu exista o reteta si ca fiecare copil are ritmul propriu de dezvoltare. Matei cand avea opt luni, adica exact cat are David acum, se tara ca un soldatel, se intorcea de pe burta pe spate si invers ca un titirez. Ei bine, David nu este deloc asa. Noi am crezut ca avandu-l ca model pe fratele sau mai mare, David va progresa mai repede. In schimb, David progreseaza diferit. El in continuare nu se intoarce de pe spate pe burta, daca il punem pe burta (desi isi sustine foarte bine capul si spatele) se enerveaza si incepe sa planga. Am decis sa nu il mai chinuim si sa nu il fortam sa stea pe burta, avand in vedere ca nu ii place.

Ceea ce ne-a surprins a fost faptul ca David se impinge in picioare, e vesel daca sta in picioare, iar tinut de maini a inceput sa faca primii pasi. Mult mai devreme decat a facut-o Matei. Daca o tine tot asa, David va ajunge sa sara peste etapa taratului si mersului in patru labe si sa mearga direct. Dovada clara ca in general copiii nu trebuie sa fie comparati atat intre frati, cat si in parculet.

5 comments:

Maria said...

Cat de adevarat si totusi cate comparatii nedrepte se fac intre copii.

http://mariaa-mariaa.blogspot.com/2010/03/awards.html

Multa sanatate si sarbatori pline de Lumina!

Getix said...

Ma bucur ca ai hotarat sa continui...
te citesc regulat...saptamanl :0
Apropo si eu sunt viitoare mamica de baiat...as aca am nevoie de cineva care a trecut proaspat prin experienta...
Succes
Geta

Unknown said...

Multumim de urari, Maria si iti doresc si tie Sarbatori Fericite.

Unknown said...

@Getix: ma bucur tare mult sa aflu aceasta veste. Daca bine imi aduc aminte, iti doreai mult un copilas. In cate saptamani esti acum?

Getix said...

a trecut ceva vreme...dar asta nu inseamna ca nu citesc...(mai putin comenturile)...ei eja sunt in saptamana 29...si totul e Ok...
Bucuria a fost si este mare...:)