Sunday, April 18, 2010

Excelenta in comunicare

Sunt mandru de cel mai proaspat proiect pe care l-am debutat chiar la acest sfarsit de saptamana. Consemnez data de 18 aprilie 2010 ca o zi speciala. Iata despre ce este vorba:

In ultima perioada am avut foarte multe ganduri, intrebari, preocupari legate de comunicare. In urma acestor framantari am ajuns sa imi stabilesc tinta ca baietii mei sa fie buni comunicatori. Am realizat urmatoarea chestie: succesul in viata depinde de capacitatea oamenilor de a comunica. Asa dupa cum spuneau niste prieteni: au reusit in viata nu cei care erau cei mai buni la invatatura la scoala ci cei care erau cei mai deschisi, cei mai comunicativi si joviali. Degeaba esti o enciclopedie ambulanta daca nu stii sa te exprimi, nu stii sa ii asculti pe ceilalti, nu stii sa fii empatic.

OK, telul suna bine, dar cum voi ajunge sa ii invat pe baieteii mei sa comunice foarte bine? Simplu: va trebui sa dezvolt in mine aceasta abilitate, iar ei o vor invata copiind de la tatal lor. Cum voi ajunge sa dezvolt in mine aceasta abilitate? Tot simplu: copiii sunt cei mai buni invatatori. Ei stiu sa puna intrebari, sa ceara pana obtin ceea ce vor, sa spuna lucrurilor pe nume, sa nu faca presupuneri. Va trebui sa fiu atent la ce fac ei, sa analizez, sa constientizez, sa invat.

Poate ca pentru unii pare un cerc vicios ca vreau sa ii invat pe baieti sa comunice bine, invatand eu de la ei sa comunic bine. Pentru mine nu este deloc asa. Este ca in karate, atunci cand preiei energia loviturii adversarului si o folosesti in lovitura proprie.

Si pentru ca orice drum de o mie de kilometri incepe cu primul pas, mi-am propus sa incep acest drum prin a-mi imbunatati comunicarea non-verbala. Am achizitionat o carte (cica este cea mai buna pe piata in domeniu); ea se cheama: "Secretele comunicarii nonverbale" si este scrisa de Joe Navarro, un fost agent FBI care a avut parte de mii de interogatorii si situatii de solutionat.

Blogul de tatic va fi unealta perfecta care ma va ajuta sa ma tin de ceea ce mi-am propus prin faptul ca voi scrie in permanenta experientele prin care trec in acest proiect personal. Sunt convins ca voi reusi, iar acest lucru imi va face viata mai frumoasa pentru va voi comunica mai bine cu baietii, Catrinel, sefii, colegii, prietenii, apropiatii.

Proiectul se numeste "Excelenta in comunicare". Succes, Calin!

1 comment:

emese badina said...

si eu mi-am propus sa invat de la Anais tehnici de negociere.

pentru ea e foarte simplu. obtine intotdeauna tot ceea ce isi doreste prin doua mecanisme relativ simple:
1. incepe sa planga, tremurandu-i buzele si gurita iar lacrimile sunt de crocodil
2. urla tare. atat de tare incat ma lasa urechile si cedez de fiecare data.

ar trebui sa incerc si eu mai ales pe la clientii care au facturi restante si isi gasesc de fiecare data cate o scuze ca sa mai amane plata...