Thursday, April 22, 2010

Familia noastra recicleaza deseurile

Intotdeauna m-am considerat o persoana ecologista. Peste tot pe unde am lucrat am facut tot posibilul sa economisesc sau chiar sa reciclez hartia folosita prin birouri.

Imi aduc aminte ca in 2000 am fost in Germania si acolo grupul nostru de studenti veseli a aruncat gunoiul unde a nimerit, la pubelele din cartier. Acest lucru a facut ca gazda noastra sa se simta foarte prost, deoarece vecinii erau mirati sa vada asa ceva. Asa ca firesc a fost sa scoatem gunoiul aruncat si sa il sortam pe tipuri de gunoi: ce era reciclabil si ce era gunoi menajer.

Acum si la noi in Cluj s-au instalat pubele din acelea mari unde se poate arunca gunoi sortat: hartie, plastic, sticla, aluminiu. Si in supermagazine exista centre de colectare baterii si becuri (cel putin la Cora). Daca imi doresc sa se schimbe ceva in mentalitatea romanilor referitor la reciclare, acest lucru trebuie sa inceapa cu generatiile cele mai tinere, adica sa inceapa cu baietii nostri.

Pentru aceasta, am cumparat cosuri de gunoi mari de rufe in care vom aduna deseurile separat, astfel incat ele sa poata fi reciclate. Am cumparat si cateva sacose de rafie in care sa adunam deseurile selectiv, dupa care sa le ducem la centrele de colectare. Daca facem acest proces sa fie ca o joaca pentru baietii nostri, acest mod de colectare si reciclare a deseurilor le va intra in reflex lui Matei si David, asa incat generatiile viitoare au sanse mai mari sa fie mai "verzi".

2 comments:

Maria said...

Ce bucurie sa va 'stiu' din Cluj!!
(eu am terminat egologia :D)

Si noi avem pubele separate.
Poate avem totusi o sansa ca neam si tara, pentru ca celor mici le sunt atat de firesti si normale aceste lucruri, doar sa vrem sa-i invatam.

Be green :)

Unknown said...

@Maria: chiar azi am fost sa reciclez. Tomberoanele erau pline varf, asa ca nu am avut de ales decat sa punem peturile langa. Vestea buna este ca tot mai multi recicleaza. Veste mai putin buna este ca pubelele nu sunt golite suficient de frecvent. Invatam cu totii.