Wednesday, April 14, 2010

Viata de cuplu dupa venirea copiilorViaţa de cuplu nu mai este viaţa de cuplu care a fost odinioară, spune un tatic cu experienta. Ea devine viaţa de familie. În mijlocul acestei noi vieţi, cuplul trebuie să continue sa fiinţeze, chiar dacă, după venirea copilului în sânul familiei, solicitările zilnice răpesc cu mare rapacitate din timpul cuplului inițial.

Cuplurile care se confruntă cu mari fisuri și care consideră că venirea unui copil pe lume va face ca aceste fisuri să dispară, se inseală. Asta este parerea mea, pentru că prezența copilașului face ca oboseala să crească, modul diferit in care fiecare părinte vede creşterea şi educarea micuţului poate fi o sursă nesecată de dispute în cuplu. Pe fondul acesta, fisurile existente se vor adânci şi mai tare, nervii vor fi mai încordaţi, dorința partenerilor de a identifica soluţii împreună va scădea.

Soluţia mea personală este (tobele au început să sune) aceea de a se da prioritate prioritaţii. Adică un mare fâss, aşa cum şi sună. Altfel spus, cuplul trebuie să îşi găsească resurse interioare pentru a putea convieţui şi din acest nucleu să ofere energie şi iubire proaspăt venitului în familie. Altfel e foarte greu, iar copiii care cresc şi trăiesc în familii echilibrate şi în armonie, au toate şansele să fie mai cuminţi, mai liniştiţi şi să aibă mai multă încredere în sine.
Acest articol a aparut ca si guest post pe Ziarul Copiilor.

Păstrarea cuplului unit solicită efort şi empatie din partea amândorura. Nimeni nu zice că e uşor, dar în acelaşi timp nimeni nu zice că e imposibil. De exemplu, nouă ne lipsesc cel mai mult vacanţele şi călătoriile pe care le făceam împreună. În schimb, am continuat să ieşim la dans (e drept că mai rar), să mai mergem la câte un film şi să avem oaspeţi aproape în fiecare sfârşit de săptămână. Totdată, fiecare dintre parteneri are dreptul la a ieşi din cand în când cu băieţii respectiv cu fetele. În acest fel, el nu simte că toată libertatea i-a fost răpită, iar partenerul care rămâne acasă singur cu copiii are şanse mari să devină mai empatic faţă de celălalt (acest lucru este mai adevărat în cazul bărbaţilor, pentru că mai ales ei sunt cei care au ocazii mai rare să aibă grijă de copii ore în şir).

Lista ar putea să continue în funcţie de plăcerile şi de tabieturile fiecărui cuplu. Important este ca ambii parteneri să îşi aducă aminte că pe lângă faptul că sunt părinţi, ei trebuie să fie în continuare soţ şi soţie.

3 comments:

Dili said...

Foarte frumos ai zis, nu stiu ce as mai fi putut adauga. Va felicit pentru ca puteti pune in aplicare cele spuse aici, cred ca cel mai important e ca amandoi partenerii sa fie in aceeasi masura dornici de petrecerea acelui timp impreuna, solutii se vor gasi chiar in cele mai ocupate familii. Bravo.

Unknown said...

Multumim de incurajari, Dili. Ne straduim sa nu uitam ca dragostea dintre noi ne-a adus in aceasta situatie, dupa care ne straduim sa intretinem flacara.

sofia said...

Cata dreptate ai, intr-un cuplu cu probleme copilul amplifica problemele, am vazut asta la prietena mea.
La noi, copilul ne-a facut sa ne simtim mai frumosi mai buni si mai iubitori, evident ca oboseala exista, dar merita.