Thursday, May 13, 2010

Puterea de negociere a copiilor

In cadrul proiectului Excelenta in comunicare, azi voi scrie despre puterea de negoicere a micutilor.

Copiii sunt negociatori desavarsiti. Ei nu au nevoie de nici un training de negociere, deoarece au aceasta capacitate congenital.

Povesteam cu cineva si ne intrebam ce se intampla pe parcurs, cum de uitam sa fim negociatorii care am fost cu totii atunci cand eram prichindei. Raspunsul este foarte simplu: copiii au o putere de negociere foarte mare care provine din relatia pe care o au cu cei din jur, in special cu cei apropiati (parinti, bunici). Prin urmare nu uitam sa fim negociatori buni, pentru ca o facem in continuare cu cei dragi (partenerul).

Puterea de negociere a copilasilor provine din „santajul emotional” pe care ei il stiu folosi cu dibacie. Asa se explica faptul ca primele „victime” ale negocierii cu cei mici sunt bunicii si parintii (exact in aceeasi ordine). Tot asa se explica faptul ca educatoarea de la gradinita (de exemplu) va fi un negociator care sa ii tina piept micutului. Ea nu are sentimente de dragoste la fel de profunde pentru ca nu ii poate iubi pe toti copiii din grupa asa cum ii iubesc taticii sau mamicile care i-au nascut.

Am asistat la o faza geniala in parculet. Langa noi se juca o fetita care era insotita de bunica ei. La un moment dat, bunica a hotarat ca e momentul sa mearga acasa si a inceput negocierea cu fetita cea dornica sa mai stea in parc sa se joace. Dupa mai multe insistente ale bunicii, fetita a scos la bataie „armamentul greu”. A implorat-o pe bunica sa mai stea in parc pentru ca: „Bunico, tu esti cea mai buna bunica din lume!” Moment in care bunica a inteles ca daca vrea sa ramana cea mai buna bunica din lume, ar fi bine sa cedeze si sa mai stea in parc la joaca. Totusi, dupa un scurt timp nepotica si bunica au plecat, semn ca nu era prima data cand bunica se trezea cu astfel de complimente servite in schimbul prelungirii distractiei din parc.

Daca ar fi sa trag o concluzie a acestei constatari, ea este ca negocierea cu parghii emotionale este foarte puternica. Am mai identificat o tehnica de negociere pe care o folosesc micutii, dar despre ea voi scrie intr-un capitol viitor din Excelenta in comunicare. Ca la Teleenciclopedia.

No comments: