Thursday, May 6, 2010

Taticii sunt de mai multe feluri

In ziua de azi mi se pare ca taticii sunt tot mai implicati in viata de familie si in cresterea copiilor. Cred ca lucrurile s-au schimbat mult fata de alte vremuri, cel putin fata de cand eram noi copii.

Din cate imi aduc aminte, tatal meu s-a implicat in cresterea si educarea noastra (a mea si a surorii mele). Vad ca prin vis cum ne invata sa mergem iarna cu patinele, cum mi-a cumparat primul meu sah si cum m-a invatat, el jucand fara ture si regina, eu chinuindu-ma sa castig, faceam matematica impreuna.

Poate ca nu are legatura cu vremurile ci doar cu stilul pe care il aleg taticii. As imparti stilurile in doua categorii: A si B.

In categoria A (din care ma consider ca fac parte) taticii manifesta unul sau mai multe din urmatoarele comportamente:
  1. stiu sa schimbe scutecul
  2. fac baie copilasului
  3. se joaca impreuna cu micutul macar 30 de minute (in medie) pe zi in fiecare zi
  4. atunci cand sunt mai multe familii adunate, sau mai multi prieteni, este atent la ce face copilul si prefera sa stea cu el chiar daca rateaza o bere cu prietenii, un banc sau o poveste relaxanta.
In categoria B, taticii manifesta unul sau mai multe din urmatoarele comportamente:
  1. considera ca mamicile sunt 90% responsabile sa aiba grija de copilas
  2. atunci cand sunt mai multe familii adunate, sau mai multi prieteni, prefera sa stea la masa alaturi de acestia in loc sa se joace cu micutul
  3. Nu reuseste sa petreaca o zi intreaga (de dimineata pana seara sau chiar 24h) unul la unul: doar taticul cu copilasul
  4. Considera ca e suficient sa ii cumpere copilului o jucarie scumpa sau o inghetata pentru ca rolul de tatic sa fie indeplinit.
Daca sunt alte comportamente care imi scapa, va rog sa mi le comunicati ca si comentarii la articol. Toate cele de mai sus sunt observatiile proprii si atat.

3 comments:

ILANA ANDREEA said...

Inteleg ideea de baza a articolului, dar trebuie sa spun ca eu n-as fi atat de drastica...Si sa nu-ti inchipui ca as fi vreo "fana" a barbatilor :))
Sotul meu stie sa schimbe scutecul, dar nu-i face placere in mod deosebit.
Sotul meu stie sa-i faca baie fetei, uneori ii face, dar de obicei la ora aia abia intra in casa si e obosit si infometat; asa ca el face ceva de mancare, eu spal fata.
Sotul meu se joaca cu placere cu copilul, dar atunci cand il simt prea tensionat, imi face placere sa-l las in compania prietenilor, sa faca gratarul..Din fericire, si invers e valabil :)
N-as spune ca e un tata de categoria A sau B...Pur si simplu face tot ce poate in functie de circumstante. Se intampla sa fie zile cand nu mai pot eu si preia el. Sunt zile cand el nu poate si atunci sunt eu la comanda. Suntem doi oameni normali, cu o viata de familie normala...

maria serb said...

Salutare,
Vreau doar sa spun ca eu si Vladi suntem fericitii posesori ai unui tatic categoria A.
Va felicit pentru ceea ce aveti, pentru modul in care ne faceti partasi la bucuriile voastre marunte, dar minunate, unice.
Sa fiti sanatosi!
Maria Serb

Virtualkid said...

am ajuns aici din intamplare si am fost foarte incantat sa vad ca si alti parinti au preocupari asemanatoare.