Monday, September 20, 2010

Prea multe jucarii

Vremea rea de duminica ne-a tinut departe de o aventura in aer liber, asa cum ne-am obisnuit in zilele frumoase de vara. Nostalgici si oarecum dezamagiti ca soarele intarzia sa apara, ne-am hotarat sa facem ordine in jucariile copiilor.

Intr-o prima faza am varsat toate cutiile cu jucarii in mijlocul camerei. Fara prea mult simt al realtatii, oricine isi poate da seama ca avem mult prea multe jucarii. Doua zile de nastere din ultimele 3 luni si alte mondenitati ne-au pus in situatia de a gestiona prea multe jucarii. Noi nu le-am cumparat foarte multe in mod special, in schimb au primit din toate partile. Pacat ca fiecare noua jucarie diminueaza valoare reala adusa de o jucarie existenta.

Am impartit maldarul in 3 categorii:
  1. jucarii pe care le pastram - si pe care le-am pus cu grija in cutii astfel incat sa le rotim si sa le dam pe rand sa se joace cu ele. Macar asa putem tine cat de cat flacara noutatii jucariilor. Suntem fani Lego Duplo.
  2. jucarii pe care le ducem la bunici - anticipand serile lungi de iarna, am decis sa facem cate un pachet frumos pe care sa il aiba la indemana atunci cand vor dori sa se joace la bunici. Plus ca exista posibilitatea ca bunicii sa le arate jocuri noi, constructii diferite, care sa le largeasca si mai tare orizontul si gandirea micutilor. Bunicii pot fi mai creativi, mai rabdatori. Sunt, cu siguranta.
  3. jucarii pe care le vom dona - cel mai probabil unei gradinite de la tara. Tin destul de mult la ideea ca juniorii sa invete sa fie darnici, sa stie ca sunt copii care au mai putin decat ei, sa invete sa daruiasca pur si simplu.
In zilele noastre suntem bombardati cu prea multe oferte tentante, jucarii spectaculoase, culori superbe care ne iau ochii si banii din buzunar. Cand eram noi mici aveam cateva masinute pe care le exploatam la maxim, stiam sa ne bucuram parca mai mult de fiecare jucarie in parte. Fiind putine, fiecare jucarie aducea mai multa valoare si bucurie in viata noastra. Acum, e dificil sa ii invatam pe copii valoare banului greu muncit, importanta muncii si sa pretuiasca lucrurile pe care le au.

Macar cu atata m-am ales: ca am pus ordine in toate jucariile. E greu sa imi explic de ce acest lucru ma face fericit, cert este insa ca ma simt mai liber si mai curat. Parca de fiecare data cand punem ordine in lucruri (fie ele haine, jucarii, poze, sau alte lucruri) am o senzatie ciudata de satisfactie.

Oricum, concluzia zilei: Prea multe jucarii!

No comments: