Wednesday, October 20, 2010

Arata-i si spune-i copilului ca il iubesti

Excursia noastra de la Paris s-a lasat cu cateva consecinte ciudate si cateva lectii excelente pentru noi, parintii.

Lui Matei nu prea i-a convenit faptul ca 3 nopti a dormit la bunici, departe de mamica si taticul lui. Acest lucru l-am aflat si de la bunici, care ne-au transmis faptul ca a plans de cateva ori dupa mamica lui in timpul noptii si de la Matei care nu a ratat nici o ocazie sa ne "pedepseasca".

Privind retrospectiv, e de remarcat faptul ca Matei nu a fost incantat sa ne revada la intoarcere. Probabil ca era incantat in sinea lui, doar ca nu dorea sa ne arate, ci din contra. Ne-a cam ignorat ca am aparut acolo, spre surprinderea noastra de parinti prajiti de dorul baieteilor.

Micile tantrumuri (crize specifice "adolescentei" micutilor intre 2 si 4 ani) au reusit sa ne irite, asa ca atmosfera in familie era cam naspa, chiar daca noi am crezut ca odata cu intoarcerea acasa si refacerea careului Grigorovici lucrurile vor fi foarte roz. Se pare ca nici "mitele fizice" constand in cadouri nu au l-au determinat pe Mateias sa ne "ierte" ca am stat departe de el asa de mult timp.

Asa se face ca ne-am dat seama cu Catrinel ca suntem "pedepsiti" pentru acest abandon de 3 zile. Strategia aleasa a fost simpla. Ne-am gandit la nevoile de baza ale micutilor nostri. Care sunt acelea? E simplu: ei au nevoie sa se simta iubiti si protejati. Asa ca am abordat o atitudine dragastoasa, tinut mult in brate si soptite sentimentele de iubire pe care le purtam. Crezi sau nu, schimbarea in atitudinea si comportamentul lui Matei au fost cu 180 de grade. S-a culcat cuminte, a incetat sa tuseasca santajist, a redevenit copilul sfatos si scump in loc de micul tiran vesnic nemultumit.

Vorba dulce mult aduce, asa ca atmosfera de cooperare si intelegere redomneste in familia noastra.

2 comments:

Ana said...

Cam asa e cu copiii! Numai ca eu am intrat sa iti zic ca te-am vazut la mall cu Matei! Cum te poate face faimos un blog! Eu eram cu sotul si fetita!:)

Unknown said...

Servus, Ana, sunt surprins sa constat ca micutul meu blog m-a facut "faimos" - asa dupa cum ai spus tu. Daca atunci cand m-ai vazut a fost ina aceasta saptamana (18-22 oct), atunci sper ca ai ratat momentul in care m-am enervat la Carrefour pe clientul din fata mea care a petrectu 20 de minute la casa. Se pare ca acum trebuie sa fiu mai atent cu "iesirile mele in public", deoarece m-ar putea surprinde un paparazzi intr-o ipostaza care sa nu ma avantajeze.

Numai bine!