Monday, October 11, 2010

Copiii - oglinda parintilor

Ma trezesc intr-o buna zi ca il intreb pe Matei ceva dandu-i 2 optiuni dintre care sa aleaga: fresh de portocale sau fresh de grefi. Il vad ca face catre mine: "pai... de grefi". Io un pic mirat, ma intreb de unde are copilul stilul acesta de a raspunde, cu un pai prelungit care sa ii ofere timp de gandire.

In fine, trec peste eveniment, cu concluzia clara ca este un adult pe care il imita atunci cand imi raspunde astfel.

Nu trece mult timp si ma aud pe mine ca ii raspund lui Catrinel atunci cand ma intreaba ceva banal prin casa: pai... cutare si cutare. Instantaneu fac legatura si imi dau seama ca de fapt Matei raspundea asa cum a vazut ca raspunde tati lui. Pentru el este normal sa faca acest lucru, pentru ca asa vede la una din persoanele de la care "imprumuta" cel mai mult: de la mine.

Stiam declarativ ca micutii imita si chiar ne-am mobilizat cu Catrinel sa ne debarasam cat mai mult de obiceiurile nedorite (precum mancat nesanatos, uitat la televizor, viata sedentara, etc.) Acum imi este cu atat mai clar faptul ca baieteii nostri ne vor imita foarte mult. Ne-am propus, ca parinti, sa ne uitam cu atentie la copiii nostri si de fiecare data cand observam un comportament pe care nu dorim sa il incurajam, sa ne intrebam de unde vine acest comportament. Cu cat copiii petrec mai mult timp in societate alaturi de alte persoane decat mami si tati, cu atat posibilitatea de a imprumuta comportamente de la cei din jur este mai mare. Cu toate acestea, ce vad ei acasa se imprima cel mai puternic, fapt care nu face decat sa ne mareasca si mai tare responsabilitatea noastra de parinti, dincolo de aceea de a pune o banana si un iaurt pe masa.

No comments: