Sunday, October 10, 2010

Pozitivism in limbaj cu copiii

Ma lupt sa pozitivez cat mai mult mesajele mele pe care le transmit catre Matei si David. Sunt convins ca majoritatea dintre noi folosim prea multe negatii si prea mult ce sa nu se faca, in loc sa folosim mai multe afirmatii si mai multe solutii care merita sa se faca.

De fiecare data cand ma aflu in parculet sau in locuri populate de parinti si copii, aud prea multe de nu-i voie, nu aia, nu acolo, nu asa. Eu ma straduiesc sa le spun copiilor ce ii voie, ce sa faca, unde sa mearga si cum sa faca. Nu e usor si nu imi iese intotdeauna, insa odata ce mi-am propus sa fac acest lucru imi iese din ce in ce mai bine. Negatia nu este perceputa de catre subconstient, acesta retine doar afirmatia. Ca si in faza aia in care iti spun sa nu te gandesti la soricelul galben. Chiar daca ti-am spus sa nu te gandesti la soricelul respectiv, tu l-ai si vazut cu o bucata de cascaval in botic. Prin urmare nu e de mirare ca atunci cand ii voi spune copilului sa nu tipe, el va retine doar cuvantul "a tipa".

Imi aduc aminte de o conversatie pe care am avut-o de curand cu o mamica. Aceasta gasise ca e preferabil sa ii spui copilului ca ceva e interzis, in loc sa ii spui nu ii voie. Mie mi s-au incetatenit indemne precum: incet, frumos, atent. "Frumos" merge aproape la orice. In loc sa ii spun copilului sa nu mai alerge asa, ii spun sa mearga frumos. Sunt convins ca el stie foarte bine ce inseamna frumos.

Inr-una din seri Matei refuza sa mearga la culcare. Oricat de mult i-am spus sa nu coboare din patutul lui si sa iasa din camera, el tot cobora din patutul lui si iesea din camera. Coincidenta sau nu, cand i-am spus sa stea frumos in patutul lui, s-a linistit si s-a culcat.

Asa ca nu o sa spun sa nu mai folosesti asa de multe negatii, voi spune sa folosesti mai multe afirmatii.

1 comment:

xelidonaki said...

ai perfecta dreptate! Si la noi daca spun "nu e voie" exact chestia aia o face pe care i-o interzic, daca ii distrag atentia si-i explic ca lucrul ala trebuie sa stea la locul lui, de exemplu, minune, nu-l mai arunca pe jos!
Este adevarat ca la varsta asta cu cat le spui mai des "nu si nu!" cu atat fac exact ceea ce le interzici.