Wednesday, November 3, 2010

Conditionam comportamentul copiiilor

Azi dimineata eram cu Matei in drum spre gradinita lui. Pe cand parcam in fata gradinitei, ii explicam eu cum e bine sa fie cuminte. Matei ma surprinde cu urmatoarea intrebare: "ca daca nu?". Prima oara mi s-a parut ca nu inteleg bine ce ma intreaba copilul. Apoi ma trezesc ca imi spune: "tati, am zis ca daca nu?"

In acel moment, pana cand am ajuns sa intram in cladire, i-am spus ca el poate sa fie cuminte sau sa nu fie cuminte, ca e optiunea lui cum este si ca e stie cum ii sta unui copil politicos sa fie.

M-am tot gandit la ce m-a intrebat Matei si mi-am dat seama ca poate ca uneori ii conditionam prea tare, folosind ABC-ul.

A - action = actiune
B - behavior = comportament
C - consequence = consecinta

Mergand pe faptul ca un comportament este determinat de consecintele sale, uzam si abuzam de acest mecanism pavlovian uneori poate ca prea tare. Oare nu riscam sa ajungem in situatia in care sa nimicim motivatia interna a copilasilor prin faptul ca: daca sunt cuminti primesc ciocolata, daca sunt cuminti vine Mosu, daca nu sunt cuminti nu mergem afara, etc. Altfel spus, in cazul in care nu exista un "daca" sau un "daca nu", copiii sunt tentati sa nu faca. De aceea, azi dimineata, am preferat sa ii spun lui Matei ca este decizia lui cum prefera sa fie: cuminte sau nu.

No comments: