Thursday, November 4, 2010

Reteta de prajit castane

E sezonul castanelor si ma dau mare specialist in a le pregati. M-am gandit sa impartasesc reteta pe blog, sa le ofer si altora posibilitatea de a le praji acasa. Cu 10 lei (cam atat costa un kg) se pot satura 2-3 persoane (cu cat sunt mai putine castane viermanoase, cu atat mai bine). Merita parcursi doar10 pasi simpli.
  1. Se cresteaza castanele crude. Eu le crestez in cruce cu un briceag micut. Se mai pot cresta si cu un cutter.
  2. Se pun castanele intr-o tigaie. Eu folosesc o tigaie de teflon "sacrificata", pentru ca se arde. Tigaia poate fi vazuta in poza alaturata.
  3. Tigaia se pune direct pe foc deschis, puternic, pe aragaz.
  4. Se toarna o jumatate de cana de apa, doar cat sa fie o pelicula de apa pe toata suprafata tigaii.
  5.  Dupa ce apa se evapora complet, castanele incep sa se prajeasca.
  6. Dupa 15 minute, castanele sunt puternic incinse. Se mai pune o jumatate de cana de apa.
  7. Dupa ce apa se evapora complet, se tine tigaia pe foc pana cand castanele se incing din nou, iar coaja nu mai este deloc inmuiata de la apa de la punctul 6.
  8. Pe tot parcursul pasilor de mai sus, castanele se amesteca usor cu o lingura de lemn
  9. Tot procesul de prajire dureaza 30 de minute.
  10. Castanele se scot intr-un vas de portelan
Eu savurez castanele cu un pahar de vin rosu sec (in majoritatea cazurilor doua pahare).

Pofta mare! Astept sa imi spuneti ca v-ati facut acasa castane si v-au placut tare mult. Daca nu ies din prima, mai acordati-va o sansa pentru ca dureaza un pic "calibrarea" timpilor intre diferitii pasi parcursi pentru pregatirea lor.

9 comments:

David Octavian said...

nu am mancat niciodata castane :)
La urmatoarea vizita in Bucuresti la cumparaturi chiar o sa iau si voi incerca reteta

Nobine said...

Sa stii ca am fost surprins ca mai multi prieteni din zona sud - Bucuresti mi-au spus ca nu au mancat niciodata castane. Aici in zona
Ardealului sunt destul de populare; avem si vanzatori ambulanti care stau prin centru si iti ofera castane calde.

Eu zic sa incerci, sa respecti reteta intocmai.

David Octavian said...

Chiar voi incerca.Doar ca trebuie sa astept pana la sfarsitul lunii sa ajung in Bucuresti.Mai e putin.

Mircy said...

Am incercat si noi cu castanele aseara si am avut un semi-esec, sau semi-reusita :)
Am urmat reteta dar ne-au speriat castanele fiindca parea ca se ard dupa vreo 23 de minute asa ca le-am luat jos, dar culmea, nu erau coapte chiar bine desi la coaja erau arse unele.
Mai incercam diseara, pina prindem shpilul.

Nobine said...

Salut, Mircy! Chiar daca se arde coaja, miezul este foarte bun. Daca ti se pare ca se arde prea tare, mai pune un pic de apa. Oricum, decizia de a scoate castanele o iei dupa ce gusti una sau doua (cel putin la inceput pana te obisnuiesti cu reteta). In rest, sa ne auzim numai de bine si multa sanatate la toti 3!

Mircy said...

A doua oara a fost excelent, m-am specializat. Numai bine si voua 4!

Ana said...

Eu am respectat reteta intocmai si au iesit niste castane delicioase din prima. Le-am mancat pe nerasuflate:P

dimitrie potcovaru said...

multumesc mult
reteta e excelenta

vitalie ciobanu said...

Ce fel de castane, sunt bune aceștia de prin păduri?