Monday, December 13, 2010

Atentia acordata la doi copii

Trecem printr-o perioada mai dificila cu Matei. Nu vreau sa scriu prea multe despre acest subiect, deoacere il simt a fi prea intim. Ceea ce merita sa mentionez, este ca probabil el este incercat de un sentiment de gelozie fata de David, pe care nu stie cum sa il gestioneze.

David a crescut spectaculos in ultim vreme, mai ales de cand s-a pornit sa umble singur. Mie mi se pare ca este un personaj foarte distractiv, e frumos si reuseste sa capteze atentia celor din jur, inclusiv a noastra, a parintilor. Matei simte ca aceste lucruri ii cam darama din piedestalul propriu, asa ca se afla intr-o oarecare postura de vulnerabilitate. Nestiind cum sa ii gestioneze sentimentele, la varsta lui frageda, reuseste sa faca tot ce tine de el pentru a fi in mijlocul atentiei, chiar daca acest lucru inseamna sa ne chinuie pe noi ca si parinti.

Toate cele pe care le scriu acum sunt presupuneri ae noastre, ale parintilor, asa dupa cum spuneam si in articolul precedent.

In majoritatea cazurilor este evident ca cei doi baietei ai nostri se plac, se distreaza impreuna si isi duc dorul atunci cand sunt separati pe o perioada mai lunga de timp - o zi, doua. In acelasi timp, usoara concurenta dintre ei ne face sa ne fie noua mai greu. Vom solutiona si aceste situatii pentru ca ne batem in permamenta capul cum sa iesim din ele. Viata de parinte este interesanta, nu este deloc usoara, insa confera multe satisfactii!

2 comments:

opeke said...

Tare mi-e teama ca in aceeasi situatie voi si eu. Cel mare va face 2 ani in iulie, iar cel (viitor) mic se va naste in iunie anul viitor. Pana acum parca as fi vrut tot baietel, dar acum dupa cele spuse de tine, cred ca mai indicat ar fi o fetita: raportul ar sta un pic altfel... Chiar ieri am fost la control si nu a vrut sa ne spuna doctorul ce e, pt ca nu era sigur... Ce ma gandesc, e ca este doar o etapa trecatoare care probabil va reveni din cand in cand (vezi rezultate la scoala, hobby-uri, etc) si invers (cel mic sa fie gelos pe cel mare). Poate ar trebui activitati comune cu amandoi, in care la unele sa castige unul iar la altele celalalt pentru pastrarea balantei... Si poate aplicarea si a unei anumite "neutralitati", adica nimeni nu e laudat, ar putea sa echilibreze situatia... Oricum, va fi chalenging...:-)

opeke said...

Interesant:
”Retmagia și minunatele aventuri ale lui Retman” reprezintă cadoul special de Crăciun, oferit de Catedra de Psihologie Clinică și Psihoterapie a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj. Cartea va fi prezentată și lansată public luni, 20 decembrie 2010, de la ora 18.00, la Librăria Origine (Calea Moților, nr. 111, Cluj-Napoca).