Sunday, December 12, 2010

Parinte bun

Ce face diferenta intre a fi un parinte bun si un parinte rau?

Toti  vrem sa avem copii politicosi, cuminti, bine crescuti, sociabili. Unii reusesc mai mult decat altii. Probabil ca cei ce reusesc o iau ca pe o victorie personala, in timp ce cei care nu reusesc dau vina pe personalitatea copilului si pe faptul ca acesta seamana cu unchiul acela indepartat pe care tot satul il stia drept nazdravan.

Cert este ca in fata copiiilor toti parintii suntem egali. In fata lor nu conteaza daca suntem ministri sau soferi de taxi, daca am avut o zi grea la servici sau daca am primit o prima de merit. Nevoile lor sunt aceleasi, printre care cele mai importante sunt acelea de a se simti iubiti si protejati.

Noi parintii facem greseli mai mari sau mai mici. Important este sa facem greseli cat mai mici. Eu cu Catrinel ne straduim sa le dam de capat tuturor provocarilor care apar in viata noastra de parinti de doi baietei. De multe ori avem discutii prelungi, uneori seara inainte de culcare, in care analizam comportamentul baieteilor nostri si ne gandim tot timpul ce am putea face ca ei sa se dezvolte cat mai armonios, din toate punctele de vedere. Privim semnalele pe care le primim de la baieti ca pe niste indicii, ca o oglinda a mesajelor pe care noi le transmitem lor. Uneori este foarte greu sa decodifici comportamentul copiilor. Cu toate astea nu ne lasam pagubasi atunci cand avem o situatie de rezolvat.

Inseamna toate cele de mai sus ca suntem parinti ma buni decat altii? Cred ca nu! Inseamna doar ca ne straduim pentru ca ne dorim sa reusim.

No comments: