Thursday, January 27, 2011

Fratii sunt o binecuvantare

Venirea celui de-al doilea copil pe lume este o binecuvantare pentru toata familia: frati mai mari si parinti. Acest lucru macar din 8 motive pe care le pot insira:
1.       Parintii sunt mai “relaxati” cu fiecare nou venit in familie. Din experienta noastra, gradul de cocolosenie pe care il aplicam lui Matei a fost mult mai mare fata de cel aplicat mezinului David. Spre exemplu, in perioada dintre sarbatori am fost la o petrecere pentru copii. Acolo am intalnit 2 tipuri de parinti: closte si necloste. Clostele stateau in spatial de joaca a copiilor, calare peste animatoarea care abia reusea sa isi faca jobul din cauza „aglomeratiei adulte”. Neclostele, stateau in atecamera, povestind cu prietenii in fata unei beri. Noi am ales varianta dea supraveghea de la departare. La un moment dat, am observat cum Davidut a plonjat de pe scara unui topogan. Copilul nu a plans absolut deloc, iar un parinte closca i-a sarit in ajutor si l-a pus la loc pe scara. Recunosc faptul ca si noi eram de tip closca atunci cand aveam un singur copil si probabil ca am fi ramas la fel.
2.       Parintii nu mai sunt asa de stresati de „atacul microbilor”. In 2008, cand Matei avea 1 an, ne-am dus la mare la Mamaia, carand ditamai sterilizatorul dupa noi. In 2009, cand David avea 11 luni, ne-am dus la aceeasi Mamaie fara niciun sterilizator dupa noi. Experienta cu sterilizator nu a fost deloc diferita de cea cu sterilizator.
3.       Cei doi se au unul pe altul si se ”educa” reciproc, tragandu-se unul pe celalalt. Spre exemplu, curajul si dezinvoltura lui Matei au crescut dupa venirea lui David (cu siguranta si din cauza gradinitei). David, imitand totul precum o maimuta, chiar daca are doar un an si jumatate, deja coloreaza, construieste cuburi Lego, vine la spalat pe maini cand intram in casa, a renuntat la scaunul de copii.
4.       Copiii se joaca impreuna 
5.       Resursele familiei sunt mai bine utilizate. Tarcul, premergatorul, jucariile, hainutele au o viata mai lunga. Noi chiar ne-am straduit le prelungim si mai mult aceasta viata, asa ca multe dintre ele au ajuns la a treia generatie de copii, dupa Matei si David. Poate ca un avantaj al acestei „crize” economice este faptul ca ne readucem aminte cum este sa ne bucuram mai multi de aceleasi resurse.
6.       Evenimentele banale precum masa in familie, baia, mersul la culcare devin o distractie in 90% din cazuri. Totul este o joaca permanenta, o harjoneala intre baietei la care devenim si noi partasi.
7.       Copiii invata sa imparta aceeasi jucarie. De multe ori aceasta reprezinta marul discordiei dintre ei. Cu toate acestea, ei ajung sa inteleaga faptul ca jucaria este doar una, negociabile intre ei sunt doar perioada sau modul in care impart aceeasi jucarie. Astfel, zicem noi ca cei mici invata ca nu li se cuvine totul pur si simplu pentru ca ei sunt draguti iar parintii le indeplinesc orice fantezie. Empatia si altruismul sunt greu de dobandit, dar de mare ajutor in viata.
8.       Implinirea noastra de parinti este mult mai mare. Pe fiecare copil il iubesti nespus, iar acest lucru nu inseamna ca sufletul tau de parinte se imparte la doi ci ca sufletul tau de parinte se dubleaza deoarece are mai multa dragoste de oferit.

No comments: