Wednesday, February 22, 2012

Matei - dincolo de nivelul perceptual

Saptamana trecuta am avut asa-zisa evaluare a lui Matei la gradinita. E vorba despre o descriere a comportamentului lui Matei, ce ii place sa faca si ce nu ii place, ce stie si ce nu prea stie. Feedback, cum ar spune englezii. Fleetback, cum obisnuiesc oamenii sa isi dea intre ei pentru ca cel mai usor este sa observi ce nu e bine.

Asa se face ca am aflat ca Matei trece "dincolo de nivelul perceptual". Nestiind exact ce inseamna asta, am intrebat-o pe educatoare. Pe scurt: copiii au fost rugati sa descrie ce vad intr-o poza cu 2 ciupercute, dintre care una mai mica si una mai mare. Dupa ce au tot descris cam tot ceea ce puteau vedea, copiii incepeau sa ramana in pana de idei. Moment in care istetul nostru Matei a afirmat ca "ciupercuta mai mare are radacina mai mare iar ciupercuta mai mica are radacina mai mica". Aceasta afirmatie a fost admirata de catre educatoare, care ne-a spus ca este mare lucru pentru un copil de 4 ani si jumatate sa vorbeasca despre radacinile care nu se vad in poza.

Tot cu ocazia acestei evaluari, ni s-a spus ca lui Matei ii place sa stie cat mai multe, este curios sa inteleaga cum functioneaza anumite mecanisme sau fenomene. Acest lucru nu a fost o noutate pentru noi, pentru ca stim ca el este pasionat de ele. Asa se face ca in aceasta seara am plantat un sambure de avocado si un ananas. Pe post de experiment, vrem sa aflam impreuna cum se inmultesc si cum cresc aceste plante. Voi face periodic poze si le voi transmite pe blog, in speranta ca vom reusi sa dam viata unor plantute exotice.


No comments: