Monday, April 2, 2012

Ne horticulturalizam

Traiasca horticultura! Eu, care acum un an eram complet pe dinafara, am inceput sa fiu tot mai atras de ideea de a planta. Ma atrage ideea de a face viata dintr-un sambure. Sunt cateva conjucturi care au dus la atractia mea catre dorinta de a dezvolta viata.

Una dintre aceste conjuncturi este faptul ca la gradinita am aflat ca lui Matei ii place sa inteleaga cum functioneaza lumea, sa descopere natura, fenomenele care ne inconjoara. Mai mult, in saptamana in care copiii au discutat despre meserii, Matei a ales sa fie gradinar: singurul copil din grupa care a optat pentru aceasta ocupatie.

Asa se face ca am inceput micile noastre experimente. Pana acum am plantat mar, lamai, avocado si ananas. Marul se pune la incoltit in frigider, intr-un prosop umezit tot la 2 zile. Asa se poate simula iarna care trece peste merele cazute in toamna si putrezite. Lamaiul se pune in pamant ud in permanenta, intr-un vas acoperit pentru a asigura intuneric. Avocado este cel mai spectaculos din punctul de vedere al plantarii lui: se inteapa cu 3 scobitori si se suspenda intr-un vas cu apa, astfel incat jumatate sa fie imersat in apa. Apa se schimba zilnic sau maxim la 2 zile. La ananas, se ia coroana, se curata de frunzutele de la baza si se descopera mugurii de radacina. Dupa ce se lasa o zi sa se vindece acolo unde s-au curatat frunzutele, se pune in apa.

Fericirea la acest sfarsit de saptamana a fost maxima: au incolti 2 lamai si 2 meri. Ca merii, ca lamaii, in mijlocul primaverii.


Ananas:

 Avocado:
 2 lamai proaspat incoltiti:
 2 meri proaspat iesiti din pamant (dupa ce i-am mutat din frigider).

2 comments:

Mihai said...

avocado macar 2/3 in apa

lamaiul ca sa se fortifice ar fi bine sa il pui afara in gradina pana in toamna. creste mult mai bine. o alta optiune este sa pui semintele direct afara... iese mai viguros

marul vezi ca o sa trebuiasca sa il altoiesti daca vrei si mere :)

ananasul.... nu am facut niciodata asa ca.... nu dau sfaturi chiar daca am citit. oricum sunt curios de evolutie....

spor,
Mihai

Unknown said...

Am pus avocado la mai mult de 2/3 in apa. Am sa pun afara lamaiul, astept sa se inzdraveneasca un pic si sa fie vreme buna. Oricum, cred ca am sa il "calesc" la iceput, scotadu-l afara doar in timpul zilei.

Pana sa altoiesc marul, mai trebuie sa treaca ceva timp.

La ananas este al 3-lea experiment, deja. Primele mi-au putrezit. Acum mi-am propus sa schimba apa zilnic si sa nu las sa treaca nivelul apei mai mult de baza cu radacini a coroanei ananasului.