Monday, May 7, 2012

Iubirea de tara

In Romania ne aducem aminte de multe lucruri, dar uitam unul foarte important. Sa ne iubim tara!

Ma urc intr-o racheta si ma uit de sus la planeta ca la o minge in mana unui copil.Si vad acolo tara mea, ca o piesa de puzzle intre alte piese mai mici sau mai mari. Toate inconjurate de mult albastru. Ma uit la Romania ca la o persoana iubita, cu bune si cu rele. Cele bune imi devin tot mai evidente.

Romania este o tara de vis. Avem mare, delta, munti, campii si lacuri. Avem clima excelenta pentru agrigultura. Romanii nu au de ce sa sufere de foame sau de sete. Avem zapada de Craciun, soare sa ne bronzam vara, ape termale si saline. Romania este o tara bogata. Romania este o tara iubita de Dumnezeu pentru ca este ferita de calamitati naturale. Copiii mei nu stiu ce sunt acelea razboaie.

Ma gandesc la dezastrele care se intampla in lume. Tsunami, uragane, cutremure, vulcani, razboaie. Noi suntem feriti in tara asta de furiile naturii. Ploile zdravene, zapada mai mare si cutremurele pe care le avem sunt mici fata de vicisitudinile cu care se confrunta oamenii in alte tari de pe planeta. Le spun lui Matei si lui David ca sunt pe lume copii care nu au nici un sfert din ce au ei. Sunt copii care nu au cu se sa se joace, nu au ce sa manance si sa bea, nu au acoperis deasupra capului si dorm in zgomot de impuscaturi.


Sunt multi romani care pleaca in cautarea unui taram in care sa reuseasca mai usor ca aici. Exista acel taram? Depinde de cei care pleaca. Oportunitati sunt peste tot, sunt si in Romania. Sunt multi care pleaca si reusesc. Sunt mai multi care pleaca, nu reusesc, dar e prea rusinos sa recunoasca infrangerea. Eu nu vreau sa emigrez in alta tara. In Romania, eu si familia mea suntem liberi. Nu sunt nici parte din diaspora, nici emigrant inclus in programe de integrare si culturalizare si nici discriminat ca nu m-am nascut acolo!

Noi romanii ne punem prea multa cenusa in cap si nu stim sa fim mandri de realizarile pe care le avem in sport, in cultura, in stiinta. Am ajuns sa uitam sa iubim tara asta pentru ca generatiile care au acum 30-40 de ani au fost fortate in copilarie sa o iubeasca, iar acum, din cauza oamenilor care ne conduc nu ne mai placa sa traim in tara asta.

Lipseste un singur ingredient, catalizatorul care ar face ca acesta tara sa fie raiul pe pamant: respectul intre noi. Daca am respecta mai mult munca noastra, am fura mai putin. Daca am respecta mai mult timpul si confortul nostru, am construi mai multe autostrazi, cai ferate, poduri. Daca i-am respecta mai mult pe cei din jur am fi mai politicosi in trafic, mai zambitori, nu ne-am baga in fata la coada.


Iubesc Romania si imi doresc sa le insuflu dragostea de tara si copiilor mei. Le cumpar stegulete tricolore. Le arat ca tara in care s-au nascut este o tara frumoasa, in care oamenii sunt liberi.

Daca ai copii, da-le share la acest articol. Daca nu ai copii, da share pe facebook. Daca ai si copii, ai facebook, si traiesti in Romania, inseamna ca esti intre cei 10% cei mai fericiti oameni de pe planeta. Totul e sa o recunosti.

No comments: