Wednesday, April 17, 2013

Test pentru clasa zero

Am avut admitere in Clasa zero. Cu Matei. Prima noastra treapta de admitere. Chiar ne-am gandit sa ii dam copilului ore in particular cu ceva profesor universitar. Asa, ca pe vremea noastra! Doar ca nu am gasit pe nimeni dispus sa explice integrale unui copil de 5 ani.

Ne-am straduit sa ne controlam emotiile ca sa nu ii transmitem copilului ca merita sa se streseze pe aceasta tema. Eram curios sa stiu cum va evolua acest proces, insa tot ceea ce stiu e prin ochii lui maica-sa, care si-a luat concediu si a fost alaturi de posibilul scolar incepand cu 2013.

Au fost trei probe: desenat (indemanare, blah, blah), reprodus poveste si un examen logopedic.

La desen s-a pornit de la cateva figuri simple gen patrat, triunghi. Treptat ele au devenit tot mai complicate, ajungand sa fie ceva gen morisca. Copilul a trecut usor peste aceasta proba, fara sa se enerveze pe perseverenta testatorului de a complica desenul.

Proba a 2-a a constat in reproducerea unei povesti citite pe loc de catre cea de-a doua intervievatoare. Matei a fost laudat ca fiind unul dintre copiii care a reusit sa fie foarte atent si sa reproduca detalii cu o acuratete destul de ridicata. Baietelul a primit felicitari.

Proba a 3-a a presupus repetarea unui sir de 5 cuvinte rostite rapid de catre o logopeda. Matei s-a descurcat binisor, asa ca un copil de 5 ani usor surprins de incapatanarea persoanei adulte de a-l face sa rosteasca ceva ce lui nu ii parea prea interesant.

Am trecut cu bine de aceste teste, asa ca rasfatul a fost mare: tricou nou, inghetata, gudureli si alte surprize (printre care o dupa-amiaza in care nu a fost nevoit sa stea sa doarma).

1 comment: