Tuesday, January 27, 2015

Solutiile adultilor la problemele copiilor

In acest sfarsit de saptamana am fost impreuna cu niste prieteni la o cabana la munte. Stabilimentul era dotat cu o piscina interioara perfecta pentru balaceala si bineinteles cu saritul interzis. La nici 20 de minute dupa ce nu l-am lasat pe Matei sa sara pentru ca noi ne dorim sa respectam regulile, un alt copil a plonjat in piscina, lovindu-l in cap pe Matei. Dupa ce a iesit cu capul la suprafata, acesta a inceput sa isi verse naduful aruncand invective inofensive, pe care le cunoaste el la varsta lui. Eu ma aflam in piscina, dar nu i-am interzis copilului dreptul de a fi frustrat ca cineva i-a sarit in cap.

Dupa cateva momente, mamica saritorului a inceput sa imi ceara scuze. Am cazut n capcana si i le-am acceptat, procedand total gresit. Asta pentru ca am intrat in joc si am lasat ca noi adultii sa preluam rezolvarea situatiei dintre copii.

Corect ar fi fost sa o rog pe mamica sa isi cheme pruncul care sa ii ceara iertare direct lui Matei. Astfel "pruncul" ar fi simtit mai bine care pot fi consecintele nerespectarii unor reguli, iar Matei ar fi fost in situatia de a intelege ce este iertarea unei persoane care te loveste. Procedand in felul in care am facut-o, i-am privat pe ambii baieti de o experienta de invatare, sau mai rau, le-am transmis mesajul ca mami si tati pot regla situatiile de viata in care se afla ei.

No comments: