Sunday, June 14, 2015

Avem nevoie de reguli?

Saptamana aceasta am fost la un eveniment cu firma.  Hotelul care ne-a gazduit avea un teren de tenis artificial.

Intr-unul din momentele de relaxare, stateam si ma uitam la 2 baietei de vreo 8 ani care se jucau badminton pe teren. La un moment dat, pe teren intra un al treilea, calare pe o trotineta. Unul dintre baietii de la badminton ii spune trotinetistului ca nu are voie pe teren cu trotineta. Replica acestuia a venit instant, facandu-ma sa cred ca nu e prima data cand zice nonsalant "Nu-mi pasa!" 

In acel moment mi-a fost clar ca aceasta replica nu este nativa, ci copilul a preluat-o de la mami, tati sau amandoi, care au folosit-o in repetate randuri cand au considerat ca regulile pot fi tratate cu nepasare, de suficiente ori incat sa ii intre in reflex si copilului. 

Pana cand noi adultii de azi nu vom intelege ca regulile sunt conventii intre oameni astfel incat sa putem trai impreuna, nu ne putem astepta de la generatiile pe care le educam sa respecte reguli. Rosu si verde la semafor sunt pentru a-mi oferi mie siguranta, fie ca ma aflu la volan, pe bicicleta, sau pe jos. Dupa ce inteleg asta, nu voi mai gandi ca regulile sunt pentru fraieri si daca nu ma vede cineva pot sa fac ce vreau, chiar daca acest lucru contravine normelor. 

2 comments:

oneofmany said...

nimic mai fals...
trotinetistul nu este victima lui mami si tati....

Unknown said...

Salut, Tatal lui Tebi. Te rog sa detaliezi mai mult comentariul tau pentru ca nu inteleg ce vrei sa zici.

Multumesc,
Calin