Tuesday, May 17, 2016

Un olandez in afara sistemului capitalist

Azi am avut parte de o experienta inedita in tren venind dinspre Rotterdam. Un tip la vreo 60 de ani era dezorientat pentru ca trenurile au fost rerutate in urma unor lucrari la calea ferata, asa ca s-a agatat de mine sa il ajut sa gaseasca trenul potrivit. Am ajuns sa ma pricep sa dau indicatii de orientare in Olanda!

Cu o respiratie mirosind puternic a ceapa, a inceput sa imi descrie societatea olandeza asa cum o vede el: trista, coplesita de legi si traind cu un sentiment permanent de frica. A numit-o social-comunisto-calvinista. Mi-a spus ca un proaspat absolvent incepe viata cu o datorie de 30.000 de euro, dobandita pentru a-si acoperi cheltuielile cu studiile. Dupa, incepe sa lucreze si se pricopseste cu o datorie medie de 300.000 de euro pentru casa si se chinuie sa o plateasca o viata intreaga: sclavagismul modern numit capitalism.

Imi spunea ca tot arata frumos in Olanda pentru ca oamenii sa traiasca orbiti de iluzia ca totul e bine. Spunea ca bogatia obtinuta aici e dobandita cu costuri suportate de alte tari. Ca sa exemplifice, imi spunea ca Shell este o companie olandeza si ca lui i se pare aberant ca o tara fara zacaminte petroliere sa aiba o companie gigant in lume in industria petrolului. Sustinea ca Nigeria suporta o parte din costurile imperiului Shell si a bunastarii cetatenilor olandezi. Ma uitam la mainile lui osoase si in sinea mea am presupus ca fumeaza deoarece avea degete cu piele galbena.

L-am intrebat cu ce se ocupa. Mi-a spus ca jobul lui este sa se asigure ca nu are niciun job. In Olanda poti trai cu ajutor de la stat de 1100 de euro pe luna, chiar daca nu lucrezi. Ma uitam la el si ma intrebam de ce imi spune mie toate astea si ma mai intrebam daca dantura lui e naturala si daca nu, din ce bani isi aranjase dintii. El nu are masina, telefon, calculator, si isi cheltuie banii doar pe mancare si pe haine ieftine (mi-a exemplificat ca haina lui a costat 5 euro). Mi-a spus ca reuseste ca din banii pe care ii primeste sa economiseasca suficient, asa ca urma sa plece in India unde sa stea timp de 3-6 luni cu bani primiti de la guvernul olandez. Cica la viata lui a lucrat in Canada, Caraibe, India, facand munca bruta. Pentru ca mi-a spus ca nu are studii, l-am intrebat de unde stie asa de bine engleza si explicatia lui a fost ca a lucrat in toate aceste tari.

A declarat ca toata viata a fost sarac si ca atunci cand era mic purta pantaloni scurti si iarna ca mama lui sa nu spele o pereche prea lunga de pantaloni. Friguros, dar pragmatic.

S-a declarat om liber. A spus ca toti suntem conectati: oameni si natura. A mai adaugat ca dupa parerea lui sunt 5 industrii care conduc lumea: razboi, farmaceutice, alcool (booz), droguri, sex si ca restul se invarte in jurul lor, finantandu-le.

A fost ca un vis. La final, m-a salutat si a disparut in multime urandu-mi o viata buna. O lectie de filosofie care te face sa te gandesti mai profund la sistemul in care traiesti la un moment dat. Poate ca nu avea dreptate, dar daca avea?

No comments: